Interpolisfinale

Interpolis houdt er mee op. Diegenen onder u die van schaken en bridge houden zijn zich dit jaar rot geschrokken. Want, na tientallen jaren prachtige toernooien en wedstrijden te hebben ondersteund, heeft Interpolis besloten er een punt achter te zetten. Jammer, maar namens alle denksporters wil ik het Tilburgse verzekeringsbedrijf hier nog eens danken voor z'n langdurige en loyale steun.

Afgelopen zondag vond de 25e en dus laatste editie plaats van de Interpolisfinale, het open paren kampioenschap van Nederland. Met kleine voorsprong wonnen Kees Tammens (Amsterdam) en Willem van Eyck (Rotterdam) voor Kees Scherders en Huub Bertens uit Tilburg.

Dit spel leverde de Amsterdam-Rotterdam combinatie veel punten op:

Noord gever Noord NZ kw. Schoppen 7 Harten 75 Ruiten AH8642 Klaver A1084WestOost Schoppen H96 Schoppen B8542 Harten A1082 Harten HV3 Ruiten 93 Ruiten V7 Klaver V732 Klaver B95Zuid Schoppen AV103 Harten B964 Ruiten B105 Klaver H6 West Noord Oost Zuid Van Eijck - Tammens -1Ruiten pas 1Harten pas 2Ruiten pas 2SA pas pas pas Willem van Eyck startte als west met Klaver2 voor 8, 9 en heer. De leider speelde RuitenB voor het aas en vervolgde met schoppen voor vrouw en heer. Van Eyck speelde niet routinematig klaveren na, maar probeerde zich eerst een beeld te vormen van de zuidhand. Hij kwam tot de conclusie dat zuid qua aantal punten onmogelijk nog HartenH kon hebben (en waarschijnlijk HartenV ook niet). Derhalve speelde van Eyck harten door, waarna de verdediging in totaal vier harten opraapte en het contract op acht slagen hield. Dit secure tegenspel leverde de latere winnaars een score van 75 procent op, omdat de leider zonder schoppensnit al negen slagen heeft.

De Interpolistraditie is over en uit. Maar er zijn altijd wel weer nieuwe evenementen. Zo is er dit Paasweekeinde de Marina Calcutta. Op de Marina Bridge Club in Scheveningen wordt om het hoogste prijzengeld gestreden dat ooit in Europa voor een tweedaagse open wedstrijd is uitgeloofd, een slordige veertigduizend gulden. Het is voor het eerst dat aan deze kant van de oceaan een dergelijk initiatief van de grond komt. Het idee is gebaseerd op de Amerikaanse Cavendish Calcutta. Op de Cavendish Bridge Club in New York spelen jaarlijks veertig paren een wedstrijd waarbij de dollars je werkelijk om de oren vliegen. Ieder paar betaalt vijftienhonderd dollar entree, dat levert de spelers al een pot op van zo'n vijftigduizend dollar (de organisatie moet natuurlijk ook leven).

Daarnaast is er nog een 'eigenarenpot'. Dat werkt zo: voor de wedstrijd is er een veiling waar de paren bij opbod verkocht worden. Minimum inzet vierduizend dollar. Sommige topparen doen al gauw een dikke twaalfduizend dollar. Deze pot beloopt een bedrag tussen de tweehonderd- en driehonderdduizend dollar. Beide potten hebben dezelfde verdeelsleutel, nummer één 30 procent, nummer twee 21 procent, enzovoorts. Lekker poenerig Amerikaans en heel spannend.

Of zo'n evenement ook bij ons zunige Nederlanders zou aanslaan, was de vraag. Tweeduizend gulden inleggeld is niet niks. Toch zijn er blijkbaar genoeg liefhebbers te vinden die straks in Scheveningen voor het grote geld gaan.

Aan de jongste Calcutta in New York deed ook een Nederlands paar mee, Ed Hoogenkamp en Louk Verhees jr. Met een tiende plaats deden ze het bepaald niet slecht, hoewel ze net niet in de uitbetaling zaten. In het bridgetijdschrift IMP beschreef Hoogenkamp de tafel tegen de kleurrijke Zia Mahmood:

West gever Noord Niem. kw. Schoppen V63 Harten H1092 Ruiten 86 Klaver 10653WestOost Schoppen A7 Schoppen HB52 Harten B753 Harten A64 Ruiten H93 Ruiten AV Klaver AVB7 Klaver H984Zuid Schoppen 10984 Harten V8 Ruiten B107542 Klaver 2 Zia speelt met Seymon Deutsch, een sponsor. Het loopt met hen niet lekker. Ze staan ergens onder het midden. Dus probeert Zia eens wat. Hoogenkamp opent als west met 1Klaver, noord past, Verhees biedt 1SA, gealerteerd. Zia vraagt naar de betekenis van dat bod en hoort: “mancheforcing relay”. Zia zou Zia niet zijn als hij het nu geen tijd vond om in te grijpen. Eerst vraagt hij nog grijnzend naar de bekende weg: “Als ik iets hoogs bied, wat betekent dan doublet bij je partner?”. Verhees: “straf”. Zia: 3Ruiten, doublet, pas, pas, pas: 800 down en een sloot wedstrijdpunten naar de “good guys”. Met het 4-0 zitsel in klaveren gingen alle slembieders down. En dan:

Noord gever Noord OW kw. Schoppen A943 Harten H832 Ruiten A63 Klaver B10WestOost Schoppen B87 Schoppen 652 Harten AB1076 Harten V4 Ruiten H107 Ruiten B9542 Klaver 85 Klaver 974Zuid Schoppen HV10 Harten 95 Ruiten V8 Klaver AHV632 West Noord Oost Zuid Hoogenkamp Deutsch Verhees Zia1Ruiten pas 2Klaver pas 2SA pas 3Harten1) pas 4Harten2) pas 4SA pas 5Harten pas 6Klaver pas pas pas

1) 'Zia-style' 2) 'Deutsch-style'

Hoogenkamp kon in zijn kaart wel zien dat Zia een startje zat tegen te houden (genadeloos opgehoogd door Deutsch). Hij startte tegen 6Klaver dus met HartenA, maar zag tot zijn teleurstelling HartenH in dummy verschijnen. Met ook de schoppens rond bleek het slem niet te verbranden en de impen van spel 1 gingen allemaal weer terug. Een mooie figuur, die Zia. Marina Calcutta, 16 & 17 april van 10.30-17.00 uur, Marina Bridge Club, Schokkerweg 48, Scheveningen. Toeschouwers gratis entree, info 070-3515712, b.g.g. 070-3238353.

    • Jan van Cleeff