ING certificeert Russische effecten

De ING Bank gaat aandelen van zes Russische bedrijven certificeren en vervolgens wereldwijd verkopen. Op die manier denkt de bank de aandelenhandel in Rusland, waar nog geen effectenbeurs werkzaam is, te vereenvoudigen.

Volgens de bank ondervinden beleggers die in Russische bedrijven willen investeren momenteel grote moeilijkheden bij de registratie van en de handel in Russische aandelen. De door ING Bank te uit te geven Russian Depository Certificates (RDC's) moeten daar een einde aan maken. In de gekozen constructie koopt ING Bank van een aantal vooraanstaande Russische ondernemingen een pakket aandelen op en geeft op basis daarvan gelijkwaardige certificaten uit. Volgens de bank voldoet dit systeem aan de Russische, Amerikaanse en Britse wetgeving en komt het tegemoet aan de wensen van grote Amerikaanse en Europese beleggers, die tot nu toe moeilijk toegang verkregen tot de Russische beleggingsmarkt.

De bedrijven waarvan ING certificaten wil uitgaven zijn: de oliemaatschappijen Chernogorneft en LUKoil, het Moskouse elektriciteitsbedrijf Mosenergo, de snoepfabrikant Krasnyi, de telefoonmaatschappij Rostelecom en de scheepvaartonderneming Fesco Shipping.