Iacocca: opvolger Eaton bij Chrysler niet voortvarend

NEW YORK, 15 APRIL. Voormalig bestuursvoorzitter Lee Iacocca van Chrysler vindt dat zijn opvolger Robert J. Eaton de kwaliteitsproblemen bij de Amerikaanse autofabrikant te weinig voortvarend heeft aangepakt. Samen met miljardair Kirk Kerkorian heeft Iacocca een vijandig overnamebod gedaan van 22,8 miljard dolar op Chrysler.

“Ik heb hem ingehuurd om de kwaliteit te verbeteren,” zei Iacocca gisteren tegenover het dagblad USA Today in een eerste toelichting op de achtergrond van de aanval op Chrysler die woensdag de financiële wereld verraste. Volgens Iacocca heeft Eaton het door hemzelf geconstateerde kwaliteitsprobleem bij Chrysler wel aangepakt, maar doet hij dat te langzaam. Iacocca was tot 1992 bestuursvoorzitter van Chrysler dat nu in zijn ogen dreigt achter te blijven bij de grote Amerikaanse concurrenten als Ford en General Motors. Daar vinden volgens Iacocca belangrijke kwaliteitsverbeteringen plaats.

Iacocca zei gisteren niet terug te willen keren als bestuurder van de autofabrikant. “Want als ik daar op een of andere wijze aanwezig ben, zullen ze me beschouwen als een bemoeial. Maar als ze in de knoei zitten, ben ik er natuurlijk binnen 20 minuten.”

Chrysler vice-president Arthur Liebler zei in een reactie dat de verrichtingen van zijn bedrijf voor zichzelf spreken. Chrysler boekte afgelopen jaar een record winst, is de meest efficiënte automaker en heeft 7,3 miljard dollar als reserve in kas om zich in te dekken tegen de volgende recessie, aldus Liebler. Chrysler heeft de overnamepoging van Kerkorian en Iacocca van de hand gewezen: “Wij zijn geschokt en teleurgesteld dat meneer Iacocca ervoor gekozen heeft mee te doen met een dergelijke aanval”, aldus Liebler.

Een deel van het vijandige bod van 22,8 miljard dollar moet volgens de plannen gefinancierd worden door 5,5 miljard van de reserves van Chrysler zelf aan te spreken, een omstreden techniek onder de naam leveraged buy out. Iacocca bestreedt gisteren dat die handelwijze grote risico's met zich meebrengt: “Ik denk dat er geen angst hoeft te zijn dat dit het bedrijf in gevaar zal brengen”, aldus Iacocca. “Ik het bedrijf in gevaar brengen? Ik? Ik heb iedereen aangenomen, ik heb Jeep (een dochteronderneming van Chrysler, red) gekocht.”(AP)