Geen tanks en zware artillerie; VS: Iraniërs leveren wapens aan Bosniërs

WASHINGTON, 15 APRIL. Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben gisteren toegegeven op de hoogte te zijn van wapenleveranties door Iran aan het Bosnische regeringsleger.

Zij reageerden op berichten in The New York Times en The Washington Post dat de Verenigde Staten “stilzwijgend medewerking verlenen” aan de schending van het in 1992 ingestelde VN-embargo tegen ex-Joegoslavië door Iran, dat de Bosnische moslims van “honderden tonnen” wapens zou voorzien.

Volgens een woordvoerder van het Witte Huis bestaat er “beslist veel indirect bewijs dat de Bosnische regering toegang heeft gehad tot lichte wapens en munitie. Het zou niet verrassend zijn als werd ontdekt dat die uit Iran waren gekomen”. De Verenigde Staten schilderen Iran gewoonlijk af als een “terroristische staat”; Iran is een fel tegenstander van de Amerikaanse politiek.

Onder druk van het Congres zegde de Amerikaanse regering vorig jaar haar medewerking op aan het toezicht op de naleving van het embargo. De VS hebben inlichtingen over de Iraanse schendingen van het embargo ook niet doorgegeven aan de VN. De regeringswoordvoerder zei dat de leveringen de “onderhandelingspositie van de moslims kunnen versterken”.

De Iraanse leveranties zouden hebben bijgedragen aan enkele recente militaire successen van het Bosnische regeringsleger. Iran zou geen tanks en zware artillerie hebben geleverd. Zulke wapens hebben de Bosnische Serviërs tot nog toe een militair overwicht gegeven. De Iraanse wapens zouden wekelijks per vliegtuig aankomen op de luchthaven van de Kroatische hoofdstad Zagreb en dan over land naar Bosnië worden vervoerd. Tussen Kroaten en moslims bestaat officieel een federatie. De Kroatische regering zou een deel van de wapens voor zichzelf opeisen.

Een jaar geleden werd een Iraanse Boeing 747 met lichte wapens in Kroatië ontdekt en aangehouden. Sindsdien zijn de leveranties doorgegaan. VN-waarnemers in Bosnië hebben de afgelopen maanden gezegd landingen door onbekende transportvliegtuigen in moslim-gebied gezien te hebben.

De Bosnische permanente vertegenwoordiger bij de VN, Mohammed Sacirbey, zei dat er “wapens uit veel landen” naar Bosnië komen. “Men wijst altijd op wapenleveranties van Iran om ons te associëren met het moslim-fundamentalisme”, aldus Sacirbey, die Iraanse leveringen wil bevestigen noch ontkennen.

    • Maarten Huygen