Foto

Foto: LEEUWARDEN - De Friese commissaris L. Hermans (rechts) heeft nu ook kaas gegeten van de noordelijke zuivel. Dat hoopt men tenminste bij de Noordelijke Zuivel Organisatie (NZO). Gisteren deed hij in een filiaal van supermarkt Niewe Weme in Leeuwarden boodschappen op uitnodiging van NZO-voorzitter A.A. Olijslager (links). Voor echte zuivelprodukten van topkwaliteit moet je in het buitenland zijn, verklaarde de Friese commissaris dinsdag tot ontsteltenis van Olijslager op een bijeenkomst van de Agrarische Jongeren Friesland. Hermans bekende dat er meestal Danone, Franse kaas en Yakult op zijn boodschappenlijstje staan. Nederlandse zuivelprodukten deden in zijn ogen te veel denken aan “bulk”. Hij stelde Frankrijk als voorbeeld waar elk jaar nieuwe kaassoorten op de markt verschijnen. Olijslager vond het hoog tijd dit “eenzijdige beeld” van de commissaris bij te stellen. Tijdens het boodschappen wees hij Hermans op de in zijn ogen kwalitatief hoogstaande Nederlandse en Friese kazen, vla, boter, toetjes en drankjes. “Want die bestaan wel degelijk”, aldus Olijslager. De commissaris, die vaker zelf boodschappen doet, proefde (en kocht) Kollumer kaas en een stuk Westlander, ook al houdt hij meer van Franse kaas. Van de afdeling dagvers nam hij citroen- en frambozenvla mee, evenals enkele Mona-toetjes. Zijn kinderen kunnen zich met de Paasdagen verheugen op het chocoladedrankje Choq. Hermans gaf toe dat er meer noordelijke “topzuivel” te krijgen was dan hij had gedacht. Tot zijn verrassing hoorde hij van Olijslager dat het van oorsprong Japanse Yakult in een noordelijke fabriek geproduceerd wordt. Zijn opmerking over “bulk” nam hij dan ook terug. “Ik heb willen zeggen dat de Nederlandse zuivelprodukten erg moeten opboksen tegen de buitenlandse. Daarom moeten we ons niet in slaap laten sussen, maar produktvernieuwing prioriteit geven.” (Foto Peter Wouda)