De koning van Portugal

Als bereisde Roel heeft de moderne sportjournalist wel degelijk oog voor de lokale varia, die buiten de start en finish van zijn beroepsbezigheden om, op zijn pad verschijnen. Zo meldt Herman Kuiphof in NRC Handelsblad van 11 april dat “de koning van Portugal - die daar met zijn 48 jaar overigens laat bij is - volgende maand gaat trouwen”. De onderhoudende chroniqueur van de menselijke dimensie in de sport vernam dit 'fait divers' uit de mond van zijn gastvrouw op een luisterrijk balkon ('overdreven blauwe zee en vrijmoedige golfjes') waar hij, 'en marge' van het tennistoernooi van Estoril, zich verpoost met onschuldig gekeuvel over de groten in het tennisrijk. Je vraagt je af over welke betoverende uitstraling de mediterrane dame op dat riante balkon moet hebben beschikt, dat een journalist van internationale renommée (EuroSport) zich zulke apekool over een Portugese monarchie klakkeloos laat opspelden. Dan zijn de collega's van Privé, Story en Weekend toch beter op de hoogte!

    • Arie Kleijwegt