Canada dreigt weer met visserijoorlog

BRUSSEL, 15 APRIL. De landen van de Europese Unie zijn er vannacht niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over een gezamenlijke lijn in het visserijgeschil met Canada. Door het mislukken van de onderhandelingen in Brussel dreigen nu nieuwe acties van Canada tegen Spaanse vissers die opereren in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. De Canadese minister van visserij, Brian Tobin, zei vannacht dat zijn land nu “moet doen wat gedaan moet worden ter bescherming van de bedreigde vissoorten”.

Volgens de Franse ambassadeur bij de EU, Pierre De Boissieu, zijn alle principiële hindernissen geslecht en gaat het enkel nog om de visquota. Ook de Nederlandse ambassadeur Bot noemde de geschillen “nog heel erg klein”. Eerder blokkeerde Portugal de mogelijkheid voor een compromis met Ottawa. Lissabon weigerde in te stemmen met de beperkte hoeveelheid heilbot die dat land kreeg toegewezen.

Terwijl in Brussel de onderhandelaars bijeen waren, bracht de Britse marine een Spaanse vissersboot op. Het schip, de Chimbote, bevond zich in Het Kanaal ter hoogte van de Scilly-eilanden en wordt verdacht van illegaal vissen, aldus een woordvoerster van het Britse ministerie van landbouw.

Vorige maand brak het visserijconflict in alle hevigheid uit toen de Canadese marine een Spaans vissersschip in Newfoundland aan de ketting legde. De Spanjaarden waren heilbot aan het vangen op een plek waar dat volgens de Canadese autoriteiten niet mocht. De regering van Canada heeft zich gekeerd tegen de vermeende overbevissing door EU-landen, Spanje en Portugal voorop, van de internationale wateren voor de kust van Newfoundland.

Canada had aanvankelijk aangeboden dat de EU-landen voor de rest van dit jaar 4.000 ton mochten vangen. De Unie nam echter geen genoegen met minder dan 6.900 ton. Om in het conflict een doorbraak te bereiken stelde Ottawa voor de quota voor de EU-landen te verhogen met het niet-gebruikte quotum van Rusland. Daartegen kwam Portugal echter in verzet omdat de extra bevissing in de regio enkel ten goede zou komen aan Spaanse vissers. Spanje en Portugal zijn de enige landen die voor de kust van Newfoundland op heilbot vissen. (Reuter, AFP, ANP)