Bouw streeft naar akkoord vóór dinsdag

ROTTERDAM, 15 APRIL. Werkgevers en vakbonden willen voorkomen dat de nu al vijf weken durende staking in de bouw na het Paasweekeinde nog langer voortduurt. De partijen verwachtten vannacht dat de afgebroken CAO-onderhandelingen nog dit weekeinde worden hervat.

Nadat de eerste onderhandelaar van de werkgevers, J. Vahstal, donderdagavond was opgestapt, waren bonden en werkgevers gisteren koortsachtig bezig om nieuwe onderhandelingen voor te bereiden. Nog niet bekend was wie de delegatie van de werkgevers zou gaan leiden. Maar volgens ingewijden krijgt de nieuwe werkgeversonderhandelaar de taak om zo snel mogelijk een principe-akkoord te sluiten met de bouwbonden FNV en CNV, die 35.000 werknemers vertegenwoordigen.

Vahstal vertrok omdat de grote aannemers in zijn ogen té grote concessies willen doen aan de bonden. Onder Vahstals leiding hielden de werkgevers steeds halstarrig vast aan een maximale loonkostenstijging van 5,5 procent.

Nu zouden de werkgevers echter bereid zijn tot concessies, ingegeven door het feit dat bij de grote bedrijven de meeste werken nu al wekenlang stilliggen. Vahstal meent dat de werkgevers nu in het CAO-conflict afstevenen op een grote nederlaag.

Volgens een woordvoerder van de bouwbonden verlopen de contacten met de werkgevers veel constructiever nu Vahstal weg is. Het compromis-voorstel dat de bonden afgelopen dinsdag deden om uit de impasse te komen is nog steeds van kracht. Kern van dit voorstel is onder meer de inlevering van twee extra roostervrije dagen in ruil voor een nieuwe vut-regeling.