Balladur noemt Chirac gevaar voor 'franc fort'

REMIREMONT/BRUSSEL, 15 APRIL. De conservatieve Franse premier Edouard Balladur heeft zijn Gaullistische partijgenoot en rivaal voor het presidentschap Jacques Chirac gisteren beschuldigd van het in gevaar brengen van de Franse franc door diens kritiek op de president van de Franse centrale bank.

Chirac, die in de opiniepeilingen voor de aanstaande presidentsverkiezingen bovenaan staat, had bankgouverneur Jean-Claude Trichet donderdag gekapitteld wegens diens pleidooi voor loonmatiging. Volgens Chirac is het niet aan de centrale bank om de regering een dictaat te geven voor het economisch beleid.

Premier Balladur reageerde tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de Vogezen op de uitspraak van Chirac. “Het is onjuist voor presidentskandidaten om een tweestrijd te beginnen met de president van de centrale bank, die volgens de wet belast is met de verdediging van onze munt.” Refererend aan Chirac-aanhangers die zich openlijk hebben verzet tegen het streven naar een harde franc, zei de premier: “We moeten alles doen om te voorkomen dat het vertrouwen in de Franse munt wordt ondermijnd door een polemiek tussen presidentskandidaten.”

De kracht van de Franse franc is een cruciaal punt voor de campagne van Balladur, die zijn beleid als premier tot inzet van de verkiezingen heeft gemaakt. Nadat de Franse munt begin jaren tachtig stevige tikken heeft opgelopen onder het chaotische bewind van Mauroy, behoort de franc nu al jaren tot de sterkere munten in Europa. Vooral Balladur heeft laatste jaren veel werk gemaakt van de 'franc fort' naast een strak begrotingsbeleid en een privatisering van de staatsbedrijven.

Balladur is daarom ook de favoriet van de beleggers en het feit dat zijn kansen inmiddels zijn geslonken heeft de franc enige tijd parten gespeeld. De meer populistische Chirac legt minder de nadruk op een strakke begroting en een sterke munt en meer op economische groei. Een mogelijke renteverlaging om de economie te stimuleren zou de kracht van de franc kunnen uithollen.

Waarnemers voorspellen een stroeve verhouding tussen Chirac en Trichet indien de burgemeester van Parijs, zoals wordt verwacht, de verkiezingen in mei gaat winnen.

In een gisteren gepubliceerde opiniepeiling kwam Chirac opnieuw als grote favoriet voor het winnen van de presidentsverkiezing uit de bus; voorspeld wordt dat Chirac het in de tweede ronde tegen de socialistische kandidaat Jospin zal moeten opnemen. (Reuter)