Zes nieuwe produkties Reisopera

DEN HAAG, 14 APRIL. De Nationale Reisopera zal in het komende seizoen zes nieuwe operaprodukties uitvoeren, twee meer dan in het huidige eerste seizoen het geval was. De twee extra produkties, waaraan het Fonds voor de Podiumkunsten, co-producenten en sponsors extra financiering bijdragen, zullen jonge zangers de mogelijkheid geven podiumervaring op te doen. Ook bij het koor, dat onder leiding komt te staan van Semyon Rozin, worden aankomende zangers ingeschakeld. Dat werd gisteren in Scheveningen bekendgemaakt door artistiek leider Louwrens Langevoort, die zijn eerste zelf geprogrammeerde seizoen presenteerde.

De ene extra produktie is Aap verslaat de Knekelgeest (1980) van Peter Schat, geregisseerd door Ernst Boreel en decorontwerper Floris Guntenaar in combinatie met een enscenering van Schats liederencyclus Kind en Kraai (1977), op teksten van Harry Mulisch. Na de reeks uitvoeringen bij de Nationale Reisopera zal met deze voorstelling volgend jaar de nieuwe Amsterdamse ParkOpera worden geopend.De andere extra voorstelling is L'arbore di Diana van de Spaanse componist Martin y Soler.

Het nieuwe seizoen wordt geopend met Mozarts Le nozze di Figaro, geregisseerd door de Poolse Marina Wandruszka, begeleid door Het Gelders Orkest onder leiding van Lawrence Renes. Verdi's La forza del destino wordt geregisseerd door Corina van Eijk, artistiek leidster van de opera in het Friese Spanga.

De regie van Orfeo ed Euridice van Gluck komt in handen van Waldemar Kamer. Kurt Weills opera Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny (1930) krijgt in de regie van Peter te Nuyl een Nederlandse première.

Bij het plannen van de orkestbegeleidingen zijn volgens Langevoort problemen ontstaan doordat het voormalige ministerie van WVC in brieven aan Het Gelders orkest en de omroeporkesten andere aanwijzingen heeft gegeven dan minister d'Ancona destijds aan de Tweede Kamer toezegde. In plaats van 'minimaal' één opera hoeft Het Gelders Orkest slechts 'maximaal' één opera per seizoen te begeleiden. De beloofde medewerking van omroeporkesten is in het geheel niet vastgelegd. In plaats van gratis begeleiding moet de Nationale Reisopera nu zelf orkesten betalen.