Winst Roto Smeets De Boer omhoog

De drukkerijgroep Roto Smeets De Boer heeft de winst vorig jaar met negen ton zien stijgen tot 10,2 miljoen gulden. Het betere resultaat werd gerealiseerd bij een omzet van 984,9 miljoen gulden, 3,9 procent lager dan een jaar eerder.

De lagere omzet is volgens Roto Smeets De Boer te wijten aan krimpende marges. Het gedrukte volume is juist iets gestegen, maar de toegevoegde waarde daalde met 3,2 procent tot 506,6 miljoen gulden. Onder meer door afname van het aantal personeelsleden daalden de kosten met 3,7 procent tot 472,4 miljoen gulden. In 1994 werkten gemiddeld 3415 mensen bij de drukgroep tegen 3751 een jaar eerder. Het afgelopen jaar heeft het bedrijf enkele herstructureringen doorgevoerd. De rotatie-offset-pers in 's-Hertogenbosch werd eind vorig jaar gesloten, het werk overgeheveld naar Weert. Verder werden de taken van de huisdrukkerij van ABN Amro overgenomen en drukkerij Plukker uit Schagen gekocht. De concentratie van de diepdrukpersen in Deventer door staking van activiteiten in Almere, Hilversum en Haarlem verliep “volgens plan”.

De raad van bestuur doet geen voorspelling over omzet en winst voor het lopende jaar. De gestegen papierprijzen moeten worden doorberekend aan de klanten en de harde gulden maakt de positie op de exportmarkt moeilijker. De marges zullen onder druk blijven staan, luidt de verwachting. Roto Smeets De Boer weet niet of verbetering van de produktiviteit de margedruk kan opvangen.

Roto Smeets De Boer is de grootste drukkerijgroep van Nederland. Het bedrijf ontstond twee jaar geleden uit een fusie van De Boer Boekhoven en de drukkerijen van uitgever VNU.