Voetbaljeugd verliest eerste duel WK Qatar

DOHA, 14 APRIL. Het Nederlands jeugdelftal heeft gisteren in Qatar de eerste wedstrijd van het WK voetbal voor spelers tot 20 jaar met 1-0 verloren van Argentinië. De Zuidamerikanen, een van de favorieten voor de titel, scoorden in blessuretijd.

De Nederlandse doelman Jim van Fessem stopte in de wedstrijd twee strafschoppen, maar ruim een minuut in blessuretijd tikte de Argentijnse invaller Garrone de bal vanuit een moeilijke hoek langs de uitblinkende keeper. Van Fessem waande zich tot dat moment de morele winnaar van een matig duel, waarin de Argentijnen duidelijk beter waren. Coach Rinus Israel, die zonder talenten als Kluivert, Seedorf, Bruggink, Platvoet en Zenden naar Qatar vertrok, weet de nederlaag aan de tweede gele kaart voor Melchior Schoenmakers, die een kwartier voor het einde van het veld werd gestuurd. “Met tien man konden we het niet meer belopen”, zei Israel.

De Argentijnen waren balvaster en gevaarlijker, maar een gelijkspel leek lange tijd mogelijk. Vooral door Van Fessem, normaal de tweede doelman van Willem II. Hij was bij twee strafschoppen in de vijftiende minuut mentaal sterker dan zijn Zuidamerikaanse tegenstander. Na de eerste gestopte bal vond de Mexicaanse arbiter dat Knapen te vroeg was ingelopen. In de herhaling lag Van Fessem opnieuw in de goede hoek. Aanvallend kreeg Oranje, dat voor het eerst sinds 1983 aan de eindronde meedoet, weinig kansen.

In de andere wedstrijden speelde gastheer Qatar (voor 50.000 toeschouwers) met 1-1 gelijk tegen Rusland, versloeg Spanje het Afrikaanse Burundi met 5-1 en won Australië met 2-0 van Costa Rica.