Verdachten in Agusta-affaire blijven in cel

BRUSSEL, 14 APRIL. De vier hoofdverdachten in de Agusta-affaire, die afgelopen februari werden aangehouden, blijven voorlopig in de cel. Dat heeft de raadkamer van Luik gisteren beslist. Het gaat om penningmeester Etienne Mangé van de Vlaamse SP, zakenadvocaat Alfons Puelinckx, voormalig SP-functionaris Luc Wallyn en Johan Delanghe, de vroegere kabinetchef van Willy Claes. Ze worden ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij het doosluizen van smeergelden van de Italiaanse helikopterfabrikant Agusta naar de Vlaamse SP of zich te hebben laten omkopen door Agusta. Justitie onderzoekt daarnaast ook de mogelijke betaling van smeergelden door het Franse Dassault.

De afgelopen dagen heeft het gerecht in Luik zich vooral bezig gehouden met de ondervraging van voormalig nationaal-secretaris Carla Galle van de SP en haar opvolgster Linda Blomme. Penningmeester Mangé heeft verklaard dat hij een deel van het Agusta-smeergeld heeft doorgespeeld aan Galle. Intussen is ook bekend geworden dat het gerecht een brief heeft gestuurd naar alle Belgische banken om informatie te vragen over alle instellingen en stichtingen die door de Vlaamse SP in het verleden zijn opgericht. Het vermoeden bestaat dat veel van het smeergeld terecht is gekomen bij stichtingen in de omgeving van de partij. De brief van het gerecht bevestigt het vermoeden van sommigen binnen de SP dat de Belgische justitie niet langer bezig is met een onderzoek naar de Agusta-affaire maar met een onderzoek naar partijfinanciering.