Unisource in alliantie op Franse markt

ROTTERDAM, 14 APRIL. Unisource, het samenwerkingsverband van Europese telecommunicatiebedrijven, gaat in Frankrijk de concurrentie aan met het staatsbedrijf France Télécom. De in Hoofddorp gevestigde onderneming heeft daartoe gisteren een principe-overeenkomst gesloten met het Franse nutsbedrijf Générale des Eaux.

Générale des Eaux krijgt een belang van 50,1 procent in de joint venture, Iris. In Unisource werkt Koninklijke PTT Nederland samen met zustermaatschappijen uit Zweden, Zwitserland en, binnenkort, Spanje. Het conglomeraat werd enkele jaren geleden opgericht door deze relatief kleine telecombedrijven om beter te kunnen concurreren op de internationale markt. Een toelichting op het akkoord met de Fransen werd niet gegeven.

Volgens Jean-Marie Messier, algemeen directeur van Générale des Euax, is het de bedoeling dat ook de Amerikaanse telecom-reus AT&T deelneemt in Iris. Vorig jaar besloten Unisource en AT&T tot oprichting van Uniworld, waarin de Europeanen een belang van 60 procent krijgen.

De gezamenlijke onderneming met Générale des Eaux, die nog groen licht moet krijgen van de Europese Commissie, wil zakelijke telecommunicatiediensten aanbieden aan het bedrijfsleven, een gebied waarop ook France Télécom sinds enkele jaren concurrentie moet dulden. Volgens Messier heeft zijn bedrijf door de overeenkomst met Unisource zichzelf van de middelen voorzien om Frankrijks tweede telecombedrijf te worden. De onderneming wil dit jaar al 3,5 miljard franc (ruim een miljard gulden) investeren in een mobiel netwerk.