Tsjernobyl gaat vóór 2000 dicht

KIEV, 14 APRIL. De Oekraïne is bereid de kerncentrale van Tsjernobyl vóór het jaar 2000 te sluiten. Dat heeft president Leonid Koetsjma van de Oekraïne een delegatie onder leiding van de Franse minister van milieu toegezegd.

Het is voor het eerst dat de Oekraïne met het noemen van een uiterste termijn belooft de rampcentrale te sluiten. Tot dusverre had Kiev weliswaar beloofd de centrale op termijn te zullen sluiten, maar die sluiting afhankelijk gemaakt van buitenlandse hulp en bovendien geen uiterste datum genoemd.

Koetsjma vroeg gisteren opnieuw om financiële hulp van het buitenland voor de sluiting van de centrale. De president stelde de Franse minister voor een fonds van de G7 voor de sluiting van Tsjernobyl te vormen. Dat fonds zou tevens de bouw van een gasgestookte centrale in de buurt van Tsjernobyl moeten financieren. Volgens het hoofd avn de Oekraïense Veiligheidsraad, Vladimir Gorboelin, wil de Oekraïne graag van de centrale van Tsjernobyl af: “We willen de nieuwe eeuw zonder de consequenties van de tragedie van 1986 ingaan.”

Enkele uren voordat Koetsjma zijn belofte deed had de directeur van de centrale van Tsjernobyl, Sergej Parasjin, nog gezegd dat Tsjernobyl tot het jaar 2011 open blijft als het Westen niet opdraait voor het economische verlies dat door een vroegtijdige sluiting wordt veroorzaakt. Hij schatte dat verlies op 4,4 miljard dollar. “De Oekraïne heeft geen probleem met Tsjernobyl. Het is een zorg van het Westen”, aldus Parasjin. Volgens Kiev kost de sluiting van de rampcentrale zelf 1,4 miljard dollar. De bouw van een gasgestookte centrale bij het 45 kilometer verderop gelegen Slavotitsj kost twee miljard dollar. Parasjin zei gisteren dat de kosten moeten worden gedragen door negentien landen: de vijftien landen van de EU, Canada, de VS en Japan als overige leden van de G7 en de Oekraïne zelf. “Als elk land tweehonderd miljoen dollar bijdraagt is het te doen. En zo niet? Tsjernobyl is een van de beste centrales van de Oekraïne”.

In april 1986 deed zich in de centrale van Tsjernobyl een ramp voor toen bij een brand in een van de reactoren radioactiviteit vrijkwam. Het was het ernstigste ongeluk in de geschiedenis van het vreedzaam gebruik van kernenergie. Volgens de officiële cijfers heeft de ramp in de Oekraïne achtduizend mensen het leven gekost. (Reuter)