Soeharto noemt demonstranten krankzinnig

JAKARTA, 14 APRIL. De Indonesische president, Soeharto, heeft gisteren gezegd dat er “stevig zal worden opgetreden” tegen een groep Indonesiërs die tijdens het recente bezoek van de president aan Duitsland tegen hem gerichte betogingen hielden. Hij schilderde de demonstranten af als “redeloos en krankzinnig”.

Soeharto kwam gisteren terug van zijn reis - waarop hij ook andere landen aandeed. Hij betichtte Amnesty International ervan de protesten van de “gefrustreerde mensen” tegen zijn bewind te hebben georganiseerd.

Ongeveer honderd mensen, onder wie verscheidene Indonesiërs, hielden begin deze maand bij Soeharto's bezoek aan enkele Duitse steden betogingen waarin ze schendingen van de rechten van de mens in Indonesië - met name in Oost-Timor - aan de kaak stelden en Soeharto voor een “massamoordenaar” uitmaakten.

Volgens het Indonesische persbureau Antara zijn van de protesten filmopnames gemaakt, waardoor enkele deelnemers konden worden geïdentificeerd. De Duitse inlichtingendienst zou hieraan medewerking hebben verleend. Een van de betogers zou Sri Bintang Pamungkas zijn, een uitgesproken lid van de (legale) oppositionele islamitische partij PPP. Pamungkas werd eerder wegens kritiek op de staat en de grondwet 'ontslagen' uit het parlement. De Indonesische justitie heeft inmiddels stappen aangekondigd tegen de ex-parlementariër. (AP, Reuter)