Schumacher na beroep alsnog winnaar Brazilië

PARIJS, 14 APRIL. Michael Schumacher heeft alsnog de Grote Prijs Formule I van Brazilië gewonnen. Dat heeft de commissie van beroep van de internationale autosportfederatie (FIA) gisteravond besloten in Parijs. Schumacher staat daardoor na twee races met 14 punten eerste in het WK-klassement; vóór de Brit Damon Hill, die was uitgevallen in Brazilië en afgelopen zondag de GP van Argentinië won.

De Duitse titelverdiger was na de openingsrace van het Formule I-seizoen (26 maart) gediskwalificeerd omdat zijn Benetton-Renault-wagen op een brandstof reed met een iets andere samenstelling dan het benzine-monster dat voor de race ter expertise was opgestuurd naar de FIA.

De gebruikte benzine, die dit seizoen niet mag afwijken van wat er aan de pomp te krijgen is, was overigens wel toegestaan. Ook de Schot David Coulthard, die als tweede over de eindstreep kwam, werd vorige maand uit de uitslag geschrapt. De Williams-coureur heeft dezelfde benzineleverancier (het Franse bedrijf Elf) als Schumacher.

Het FIA-tribunaal, gevormd door een Nederlander, een Belg, een Griek en een Portugees, had ruim twaalf uur nodig voordat het tot een uitspraak kwam. De punten van Benetton en Williams in het merkenkampioenschap blijven overigens geschrapt. Beide racestallen kregen bovendien een boete van 200.000 dollar. De uitspraak komt er op neer dat het beroep van de teams en de brandstofleverancier is afgewezen, maar de coureurs kregen gelijk met hun claim dat zij niet verantwoordelijk waren voor de keuze van de brandstof.

Schumacher toonde zich zeer verheugd over zijn rehabilitatie. Hij werd vorig seizoen al eens stevig aangepakt door de rechtsprekers van de FIA. De Duitser raakte toen op Silverstone zes WK-punten kwijt en werd voor twee wedstrijden uitgesloten, omdat hij een zwarte vlag negeerde en doorreed. De overwinning op Francorchamps (België) werd Schumacher ontnomen, omdat zijn Benetton op het circuit in de Ardennen rondreed met een 1,6 millimeter te dunne bodemplaat.

“Ik ben blij dat ik toch voor alle moeite ben beloond”, zei Schumacher. “Want ik heb de overwinning in Brazilië bepaald niet cadeau gekregen. Het was een van de zwaarste races in mijn carrière.”

Ook Coulthard was tevreden over de uitkomst van de beroepszaak. “Het belangrijkste is dat nu vaststaat dat ik geen voordeel heb gehad van de brandstof waar ik mee reed in Brazilië.”

Na de uitspraak van gisteren staat Schumacher eerste in het klassement met 14 punten, Hill tweede met 10, de Fransman Jean Alesi (Ferrari) derde met 8 punten en Coulthard vierde met 6 punten.