Rustig begin ruiters bij wereldbekerfinale

GOTHENBURG, 14 APRIL. De Nederlanders hebben zich gisteren op de openingsdag van de wereldbekerfinale voor springruiters rustig gehouden. De beste prestatie leverde Albert Voorn met Jewels' Amathyst. Hij eindigde in de zwaarste bijrubriek van gisteren op de derde plaats. Jan Tops bereikte met Sonora la Silla in een andere bijrubriek nog de vijfde plaats. Jos Lansink finishte in de drie rubrieken niet bij de besten. Vandaag staat het eerste onderdeel van de finale op het programma: het jachtspringen.

Het Nederlandse trio zette diverse paarden in. Voorn gebruikte Pearl, Saphire en Amythist. “Ze zijn in topvorm”, meende de ruiter, die aan zijn derde wereldbekerfinale toe is. “Dit jaar kan ik echt meedoen om de prijzen. In 1989 waren mijn dieren van te weinig niveau om een rol van betekenis te kunnen spelen. Maar met Amythist heb ik een topper in huis.”

Voorn kreeg gisteren een waarschuwing van veterinair Peter Cronau. De Duitser ontdekte bij de keuring van de paarden twee kale plekken in de flanken van Jewel's Pearl, het derde paard van de Nederlandse ruiter.

De plekken zijn volgens Cronau ontstaan door het dragen van te scherpe sporen. Zodra het paard gaat bloeden, haalt de veterinair de combinatie uit de strijd. “Niets aan de hand”, oordeelde Voorn. “Ik draag tijdens de wedstrijden hele stompe sporen. Bovendien stop ik direct als het beest gaat bloeden, doorrijden is dan immers onverantwoord. Ik verzorg mijn paarden goed.” (ANP)