Russen bombarderen Afghaanse stad

MOSKOU, 14 APRIL. Russische gevechtsvliegtuigen hebben gisteren een Afghaanse stad aan de grens met Tadzjikistan gebombardeerd. Volgens de Afghaanse radio kwamen zeker honderd Afghaanse burgers om het leven. De strijd in het grensgebied tussen het islamitische Tadzjiekse verzet en de strijdmacht van het GOS in de regio breidde zich gisteren verder uit.

Volgens radio-Kabul bombardeerden de Russische vliegtuigen de Afghaanse stad Talogan, waar zich het hoofdkwartier bevindt van het islamitische verzet tegen het bewind in Tadzjikistan. Een woordvoerder van het verzet meldde dat bij de luchtactie acht leden van het Tadzjiekse verzet en verder vooral Afghaanse burgers om het leven zijn gekomen. In Moskou is niet op de beschuldiging gereageerd. Eerdere Afghaanse beschuldigingen over Russische luchtacties tegen dorpen en steden in Afghanistan zijn steeds tegengesproken.

In het grensgebied neemt de strijd tussen de islamitische rebellen en de voornamelijk uit Russen bestaande grenstroepen in intensiteit toe. Het Russische persbureau Interfax citeerde gisteren hoge Russische officeren die zeiden dat de rebellen trachten zich in de regio Gorno-Badachsjan een vaste uitvalsbasis voor guerrilla-acties in Centraal-Tadzjikistan te verschaffen.

De Russische president Jeltsin heeft gisteren laten weten voorstander te zijn van een uitbreiding van de militaire hulp aan Tadzjikistan, dit naar aanleiding van een verzoek van de Tadzjiekse regering. Hij besprak gisteren de ontwikkelingen in Tadzjikistan in zijn vakantieverblijf in Sotsji met de bevelhebber van de Russische grenstroepen, generaal Andrej Nikolajev. Jeltsin liet gisteren tevens weten een bijeenkomst te willen van de ministers van buitenlandse zaken en defensie van de GOS-landen om “verdere maatregelen” te bespreken om “de veiligheid en stabiliteit” in Tadzjikistan te beschermen. De Russische minister van defensie Gratsjov heeft gezegd het aantal Russische militairen in Tadzjikistan niet te willen uitbreiden. (Reuter)