Rente Japan naar laagste niveau ooit

TOKIO, 14 APRIL. De centrale bank van Japan heeft vandaag de rente verlaagd om de stijging van de yen te beteugelen en de kwakkelende economie te stimuleren. De rente ging met 0,75 procentpunt omlaag naar 1 procent, het laagste niveau ooit.

De renteverlaging door de Bank van Japan volgde enige uren nadat de Japanse regering een nieuw pakket maatregelen had aangekondigd om de schade van de dure yen voor de economie te beperken. De regering-Murayama versnelt de voorgenomen deregulering, voert de investeringen in openbare werken op en voorziet kleine ondernemingen van noodleningen. De regering hoopt hiermee het enorme handelsoverschot van Japan, dat geldt als de belangrijkste oorzaak van de dure yen, 'substantieel' terug te dringen.

De Amerikaanse minister van financiën, Robert Rubin, prees de renteverlaging als een “constructieve stap”. De beleggers op de financiële markten in Tokio waren niet onder de indruk. De dollar steeg weliswaar iets (van 83,22 naar 83,58 yen), maar de aandelenkoersen daalden met 2,5 procent.

De regeringsplannen bevatten volgens analisten te weinig concrete maatregelen om het handelsoverschot te verkleinen. Zo wil de regering niet aangeven tot welke omvang het handelsoverschot moet worden teruggebracht. “De markt verwachtte iets dramatisch, maar de meeste mensen lopen er voorlopig niet warm voor”, zei een analist.

De yen is dit jaar met 20 procent in waarde gestegen tegenover de Amerikaanse dollar, die afgelopen week een historisch dieptepunt van 80,15 yen noteerde. De duurdere Japanse exportprodukten verzwakken de concurrentiepositie van Japan op de wereldmarkt. Het aarzelende herstel van de economie dreigt daardoor in de kiem te worden gesmoord.

De enorme kracht van de yen wordt toegeschreven aan de handelsoverschotten die Japan heeft met andere landen. Japan boekte over heel 1994 een handelssurplus van 146 miljard dollar. Volgens vandaag gepubliceerde cijfers bedroeg dat in maart 13,84 miljard dollar, een fractie lager dan de 13,9 miljard dollar van maart 1994. Het handelsoverschot met de VS groeide echter van 4,94 miljard tot 5,08 miljard dollar.

Het Amerikaanse handelstekort is een heet hangijzer in de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Japan. De VS en de Europese Unie dringen al geruime tijd aan op de deregulering van de economie in Japan, dat ervan wordt beschuldigd zijn markt gesloten te houden. Een vergroting van de import uit de VS en de EU zou het Japanse handelsoverschot verkleinen.

Onlangs kondigde Tokio maatregelen aan om binnen vijf jaar paal en perk stellen aan de regelgeving en de bureaucratie. De periode wordt verkort tot drie jaar. Om Washington tevreden te stellen wil Japan de auto-import stimuleren door tentoonstellingen en dergelijke te houden. Op banken wordt een beroep gedaan dubieuze leningen binnen vijf jaar af te schrijven en meer openheid van zaken te geven over slechte leningen. (Reuter,AP)