Parlement Wit-Rusland zwicht voor president

MINSK, 14 APRIL. Het parlement van Wit-Rusland is gezwicht in het conflict met president Aleksandr Loekasjenko. Het stemde gisteren in met een referendum op 14 mei, waarbij de bevolking de vier vragen moet beantwoorden die Loekasjenko de Wit-Russen wilde voorleggen.

Eerder deze week kwam het tot een felle confrontatie tussen Loekasjenko en het parlement in Minsk, naar aanleiding van Loekasjenko's plan, het parlement naar huis te sturen en de bevolking in een referendum vier vragen voor te leggen - over de invoering van het Russisch als tweede staatstaal, de invoering van nieuwe staatssymbolen, de uitbreiding van de bevoegdheden van de president en de economische integratie met Rusland.

Het parlement weigerde echter uiteen te gaan en ging evenmin akkoord met een referendum. Uiteindelijk begonnen achttien parlementariërs van het oppositionele Volksfront een hongerstaking in het parlement, die door de politie met geweld werd beëindigd.

Gisteren ging het parlement tijdens een zitting die door het Volksfront werd geboycot akkoord met een referendum op 14 mei, waarbij de bevolking Loekasjenko's vier vragen krijgt voorgelegd. De enige concessie die Loekasjenko heeft willen doen is de bepaling dat het antwoord op de vraag naar de uitbreiding van zijn bevoegdheden een “consultatief” karakter krijgt en dat het nieuwe, eveneens op 14 mei te kiezen parlement de president die extra bevoegdheden eventueel kan weigeren.

Het Volksfront boycotte de zitting met het argument dat een parlement waar de president de politie op heeft afgestuurd, zijn taken niet meer naar behoren kan vervullen. (Reuter, AFP)