Onderhandelaar stapt op; Tweespalt bij werkgevers in de bouw

ROTTERDAM, 14 APRIL. Onder de werkgevers in de bouw is tweespalt ontstaan. De onderhandelaar van de bouwwerkgevers, J. Vahstal, is gisteravond opgestapt. Hij is het oneens met zijn collega-werkgevers die volgens Vahstal te veel concessies aan de bonden willen doen.

De vakbonden reageerden vanochtend opgelucht op het vertrek van Vahstal. Vanmiddag is tussen de onderhandelingspartijen 'informeel overleg' begonnen waarbij wordt gezocht 'naar wegen om uit de impasse in het CAO-overleg te komen', aldus een verklaring van de werkgevers.

De Nationale Woningraad had de CAO-partijen gisteren opgeroepen tot hervatting vanb het overleg. Volgens deze organisatie komt een groeiende groep mensen in de problemen door de staking. De bouwstaking duurt vandaag op de kop af vijf weken.

Het vertrek van Vahstal kwam gisteravond nadat er tweespalt in de werkgevers-gelederen was ontstaan. Het zijn de grote aannemers geweest die Vahstal gisteren hebben gedwongen tot een soepeler opstelling jegens de bonden.

“Collega-werkgevers kwamen eerst bij me met allerlei aanvullende eisen voor overleg”, aldus Vahstal vanochtend in een reactie op zijn vertrek. “Die hebben ze nu gewoon weer laten vallen en nu willen ze weer aan de slag.”

De nieuwe geluiden uit de werkgevershoek klinken de bonden als muziek in de oren. “We wachten nog steeds op een reactie van de werkgevers op onze laatste brief met voorstellen”, zegt woordvoerder Johan Slok van de Bouw- en Houtbond FNV. “Wat ons betreft gaan we zo snel mogelijk aan tafel zitten en dinsdag weer aan het werk om een einde te maken aan de staking die vandaag al 24 dagen duurt.”

Niet bekend

Niet bekend

In de laatste CAO's is volgens Vahstal te veel gebeurd voor niet-actieven: arbeidsongeschikten in de bouw, werklozen en 'vutters'. Gebruik van de door hem bepaalde ruimte voor verhoging van de lonen lag volgens Vahstal meer voor de hand dan het geld grotendeels te gebruiken voor een volgens Vahstal niet te financieren duurdere vut-regeling in de bouw. Daarvoor is volgens de werkgevers een bedrag nodig van 2,8 miljard gulden, terwijl de bonden het probleem denken te kunnen oplossen met een miljard.