Nieuwe huiszoekingen bij Japanse Aun-sekte

TOKIO, 14 APRIL. De Japanse politie heeft vandaag op grote schaal gebouwen en instellingen die eigendom zijn van de Aun Shinrikyo-sekte doorzocht. Zeventig sekteleden zijn daarbij aangehouden. De sekte wordt ervan verdacht de aanslag met zenuwgas te hebben uitgevoerd in de metro van Tokio, op 20 maart. Bij die aanslag kwamen elf mensen om het leven en vielen meer dan 5.000 gewonden.

Vlak na de aanslag viel de politie al het hoofdkwartier van de sekte, aan de voet van de berg Fuji, binnen en vandaag volgde een zoektocht door andere gebouwen. Volgens het Japanse persbureau Kyodo was het de grootse inval tot nu toe. Uit onderzoek tot dusver is gebleken dat de groep van plan was tanks en ander militair materieel in Rusland te kopen, zo citeerde Kyodo bronnen bij de politie.

De afgelopen dagen arresteerde de politie ook verscheidene leiders van de Aun. In totaal zijn nu al meer dan 100 leden van de godsdienstige groep aangehouden. Omdat het bewijs van betrokkenheid bij de aanslag op de metro nog niet is geleverd, kunnen de sekteleden alleen op grond van andere vergrijpen worden vastgehouden, zoals verkeersovertredingen.

De sekte was de afgelopen weken het doelwit van dagelijkse invallen door de politie. Gisteren richtte de politie in het hele land wegversperringen op. In het centrum van Tokio wordt gezocht naar auto's die door aanhangers van de sekte zijn gebruikt. De sekte is overigens nog steeds een legale organisatie.

Vorige week vond de politie in het Aun-hoofdkwartier sporen van het zenuwgas sarin, dat bij de aanslag op het metrostelsel is gebruikt. (AP)