Markante handelaar verruilt effecten voor de golfbaan

AMSTERDAM, 14 APRIL. Over twee jaar zit hij 37 jaar in de effectenhandel. Dan is het mooi geweest, vindt H. Kroon, directievoorzitter en grootaandeelhouder van het beursgenoteerde hoekmansbedrijf Van der Moolen Holding. In 1997 draagt hij de voorzittershamer over aan drs. P.C. van der Lugt, die in februari onverwachts terugtrad als bestuurder van de Nationale Investeringsbank. Kroon zette in 1960 op zeventienjarige leeftijd voor Van der Moolen zijn eerste stappen op Amsterdamse beursvloer. In 1975 kreeg hij de mogelijkheid zich in het bedrijf in te kopen. In 1987, een jaar na de beursgang van Van der Moolen, werd hij directievoorzitter.

Kroon is een markante figuur in de effectenwereld - nooit te benauwd zijn nek uit te steken. Zo keerde hij zich eind vorige maand nog nadrukkelijk tegen de machtige grote banken en commissiehuizen. Kroon was teleurgesteld: na invoering van het nieuwe handelssysteem zijn de tarieven van de hoekman gemiddeld met 40 a 50 procent gedaald, maar klanten van banken en commissiehuizen merken er niets van.

Kroon wil niet dat een van zijn eigen handelaren hem zou opvolgen: “Dan verdienen we niets meer aan zo'n knaap en het is ook niet gezegd dat hij voldoende manager is. Bij overnames en het aangaan van samenwerkingsverbanden merkte ik zelf soms op op dat punt wat tekort te komen. Maar het is me wel altijd gelukt. Onze nieuwe man Van der Lugt is goed ingevoerd in de aandelen- en optiehandel en is daarnaast ook manager. Verder heeft hij een grote relatiekring.”

Kroon gaat naar eigen zeggen in zijn laatste twee jaar nog wel 'het plaatje' afmaken. Vooral de Europese regelgeving waardoor vanaf 1 januari buitenlandse marktpartijen rechtstreeks via elektronische systemen op de Amsterdamse beurs mogen handelen (tot nu toe is een vestiging in Nederland verplicht), zal het 'effectenlandschap' nog aanmerkelijk veranderen, voorziet Kroon. “Ik weet nog niet precies hoe het zal uitpakken, maar ik studeer er hard op.”

Hij verwacht dat die liberalisering Van der Moolen ten goede zal komen: “Als die buitenlandse partijen rechtstreeks mogen participeren op onze schermen, dan zal dat de orderflow (omzet; red) en de beweeglijkheid in de markt vergroten. Voor ons als specialist is dat gunstig.”

Afwachten ligt niet in Kroons natuur. Toen in 1992 het McKinsey-rapport verscheen dat drastische wijziging van de handelssytematiek op de beurs bepleitte om naar Londen weggelekte handel door lagere kosten per order terug te krijgen, had Kroon snel door wat dat betekende voor de hoekmansbedrijven. Werd in de oude situatie elk fonds door verscheidene hoeklieden verhandeld, in het systeem dat vorig jaar september werd ingevoerd is elk aandeel ondergebracht bij een hoekman, de zogeheten specialist.

In de maanden voorafgaand aan de introductie van het nieuwe systeem trok Kroon in een ongemeen felle overnamestrijd aan het langste eind. Van der Moolen lijfde een hele serie kleinere concurrenten in. Het is nu veruit de grootste hoekman-nieuwe-stijl. Van der Moolen verhandelt fondsen als Philips, Hoogovens, PolyGram, ING, KLM, KNP BT en KPN. Verder is het actief op de Optiebeurs als market maker (het voor eigen rekening en risico handelen in opties). Vanaf 1 mei treedt de firma bovendien op als Public Order Member, die in opdracht van klanten opties aan- en verkoopt.

bpbpDe komende twee jaar zal Kroon zijn opvolger inwerken. Daarna zegt hij een half jaar ertussenuit te willen om dan eventueel als commissaris aan Van der Moolen verbonden te blijven. Zijn belang in het bedrijf - volgens de laatste melding 18,56 procent groot en zo'n 25 miljoen gulden waard - wil Kroon voor zijn vertrek reduceren. “Ik heb wel een bepaalde prijs in mijn hoofd waarvoor die aandelen weg mogen”, merkt hij bedachtzaam op. Dat bij zijn afscheid nog een restant in zijn handen is, acht hij zeer wel mogelijk. Maar, voegt hij daaraan toe: “Als ik daarna over de golfbaan loop, wil ik me niet meer sappel hoeven maken over hoe het met de zaak gaat.”

    • Hendrik Jan van Oostrum