Marcel Möring

Marcel Möring: Bederf is de weg van alle vlees. Uitg. Meulenhoff, 80 blz. Prijs ƒ 15,-

Goulashsoep uit roestige tweeliterblikken. Duitse biefstuk-frites met doorgekookte groenten en voor toe een grijsgewassen coupe met taaie bolletjes vanille-ijs uit doordrukstrips. Voedsel dat geen mens zich langer dan vijf minuten herinnert, 'tenzij in wrok, na een nacht van brandend maagzuur'.

Voor de ogen van een jonge ober tekent zich in Marcel Mörings Bederf is de weg van alle vlees, zijn eerste novelle, een restaurant af dat in al zijn reddeloze schraalheid haast hallucinerend op hem inwerkt. Op een avond ziet hij hoe de baas een lading biefstuk van onduidelijke herkomst inkoopt en verandert heel de entourage op zijn netvlies in bedorven vlees. Zijn mede-obers krijgen iets van lappen rauwe lende om te pletten op een hakblok en Miss Februari uit een oude Playboy, door de kok verborgen in de grill, lijkt wel een stempel op haar dij te hebben. Het vermaakt hem eerst, hij ziet het hele restaurant voorlopig als een 'kijkdoos', maar wanneer de oudere serveerster Rosa hem het perspectief schetst van een leven hier, als ober 'met achterovergeplakt haar', begint de werkelijke treurnis tot hem door te dringen.

In de kern vertelt Bederf van de ontdekking dat het leven vormloos en vergankelijk als vlees is voor wie zelf niet zoekt naar vorm, naar geest. Maar dat is veel te dik gezegd voor een verhaal dat nergens met zijn thema's leurt maar alles juist mooi terloops laat zien en voelen. Magnifiek in de details - en voor het eerst in Mörings werk ook uitgesproken humoristisch.

    • Hans Goedkoop