KORTE GOLF WEEK 15

Steeds meer jonge Amerikanen raken in de ban van de sigaar. In New York en Los Angeles worden volgens BBC World Service al seminars georganiseerd waar cursisten kunnen leren hoe ze een bolknak moeten aanschroeien. Met een beetje etiquette en kennis van zaken kan de sigarenroker zijn plezier en aanzien vergroten.

Volgens deskundigen is de rage een reactie op de antirook-lobby die in de Verenigde Staten steeds meer voet aan de grond krijgt. Sommigen roken om hun mannelijkheid te accentueren, zij het dat ook steeds meer vrouwen een (milde) sigaar tussen de vingers rollen. Voor de meeste rokers betekent de sigaar echter het herstellen van het contact met zichzelf. Niets werkt rustgevender dan het observeren van opstijgende rookkringels of het aangroeien van een lange askegel. En de roker bevindt zich in goed gezelschap: Byron schreef een ode aan de sigaar, Churchill zou tijdens zijn leven meer dan driehonderdduizend sigaren hebben gerookt, Ravel liet zich door Havana's inspireren, Arthur Rubinstein bezat een tabaksplantage op Cuba en de kroniekschrijver Sir Walter Raleigh zou nog hebben gerookt terwijl zijn hoofd al op het executieblok lag.

Het summum van rookgenot zijn voor jonge Amerikanen Cubaanse sigaren met gouden en purperend band in houten kisten met cederhouten schotten. Ze kosten wel een dollar of vijftien, maar dragen dan ook de belofte van een delicaat aroma. Inmiddels zijn in de Verenigde Staten al de eerste sigarenkroegen gesignaleerd. Sigarenwinkels kunnen de vraag nauwelijks aan, dit tot afgrijzen van de Amerikaanse Vereniging ter Bestrijding van Kanker, die waarschuwt dat je ook van het roken van sigaren kanker kunt krijgen.

In Australië kunnen niet alleen sigaren, maar binnenkort ook geuren en stemmen als merk worden geregistreerd. Sommige coryfeeën lenen hun stem aan radiocommercials en laten zich daar goed voor betalen, maar sommige adverteerders doen liever een beroep op stemimitatoren. Die mogen straks niet zomaar iedere stem nabootsen. Wie een geur als merk wil deponeren, moet een chemische formule kunnen overleggen en voor stemmen is een spectrogram vereist.

    • Jan Libbenga