Jusrtitie schrikt niet van dreigbrief 'octopus'

AMSTERDAM, 14 APRIL. Bij de Amsterdamse politie is een brief binnengekomen van iemand die namens de misdaadgroep Octopus dreigt met aanslagen als een aantal veroordeelde kopstukken van die organisatie niet wordt vrijgelaten.

In de handgeschreven brief staat dat hoofdcommissaris Nordholt en zijn woordvoerder Wilting om het leven worden gebracht als niet voor 30 april enkele reeds veroordeelde hasjhandelaren worden vrijgelaten. In de dreigbrief wordt ook aangekondigd dat bij het niet inwilligen van de eisen het Amsterdamse paleis van justitie wordt opgeblazen.

Politiewoordvoerder Wilting bevestigt de strekking van de brief die De Telegraaf vanochtend onthulde maar wil niet zeggen in hoeverre de politie het dreigement serieus neemt. Een woordvoerder van het openbaar ministerie noemt het bericht een “canard van de eerste orde. De brief is nota bene ondertekend door de Pasja van Andalusië”.

De officier van justitie Valente die het onderzoek tegen hasjhandelaar Charles Z. leidde heeft eerder in een vraaggesprek tegenover deze krant verteld dat justitie helemaal geen misdaadsyndicaat Octopus kent. Die term is volgens hem verzonnen door De Telegraaf.

De Utrechtse advocaat P. Doedens, die drie verdachten vertegenwoordigt die volgens De Telegraaf min of meer deel uitmaken van de raad van bestuur van het misdaadsyndicaat, zegt dat de brief afkomstig moet zijn van een psychopaat. “Mijn cliënten zijn veel te intelligent om een dergelijke brief te gaan schrijven.”

Doedens wijst erop dat er het afgelopen jaar meer intimidatie-acties zijn uitgevoerd door mensen die voorwendden namens 'Octopus' te werken. Valente ontving bijvoorbeeld een fax met dreigementen namens Octopus waarvan later bleek dat die gestuurd was door “een gestoorde dame”. Mijn cliënten zouden bovendien niet een dergelijke brief schrijven omdat het toch altijd averechts zal uitwerken”, aldus Doedens. Een van de vermeende octopusleiders drugshandelaars Cees H. zit momenteel 24 uur per dag geïsoleerd opgesloten in een extra beveiligde gevangenis in Vught.