IAEA twijfelt aan echtheid beschuldigingen tegen Irak

NEW YORK, 14 APRIL. Het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) twijfelt aan de authenticiteit van documenten die zouden bewijzen dat Irak nog altijd een nucleair-wapenprogramma heeft. De documenten werden enkele weken geleden aan de Britse Sunday Times toegespeeld, volgens het zondagsblad door een Iraakse overloper, een kerngeleerde, die vervolgens in Griekenland verdween. De Sunday Times speculeerde dat de overloper, Khidir Abdul Abas Hamza, door een Iraakse geheime dienst was ontvoerd en vermoord. Diplomaten hadden de afgelopen dagen al twijfel geuit aan de echtheid van de documenten. Daarentegen had de Amerikaanse VN-ambassadeur, Madeleine Albright, de beschuldigingen van de Sunday Times overgenomen.

Professor Maurizio Zifferero van het IAEA zei gisteren na afloop van beraad met de Veiligheidsraad van de VN dat er “inconsistenties” in de documenten zijn “die leiden tot de verdenking van vervalsing”. Hij zei dat het IAEA nog twee tot drie weken tijd nodig heeft om zekerheid te krijgen over de waarde van de stukken. Maar tevens wees hij erop dat “wij denken dat we het zouden weten als er een gecoördineerd programma is voor de ontwikkeling van wapens”. Het IAEA heeft voor de Speciale Commissie van de VN het Iraakse kernwapenprogramma ontmanteld. In zijn jongste rapport hierover aan de Veiligheidsraad meldde het IAEA woensdag dat de essentiële elementen van het kernwapenprogramma zijn geïdentificeerd, vernietigd of anderszins onschadelijk gemaakt. (Reuter, AFP)