Haastkomma

Laat je wel eens iets weg? Nee, niet máák je wel eens iets weg, dat zal vast wel vaak gebeuren. Het zakmes, het boek dat je ergens en je weet niet meer waar hebt laten liggen, de zilveren rijksdaalder, ze zijn allemaal verdwenen. En dan is het nog niet eens zeker dat jij ze hebt weggemaakt. Het kan best dat een ander bij die verdwijning een grote rol heeft gespeeld, maar wie?

Iets weglaten, dat doe je zelf. Soms laat je het belangrijkste weg uit een verhaal dat je is overkomen. Dat houd je voor jezelf. Niemand heeft er iets mee te maken. We moeten er dan ook maar niet over praten. Dat geheim laat je je toch niet ontfutselen.

We gaan het hebben over andere dingen die we weglaten, open en bloot. Soms gebeurt het midden in een woord. Zo schreef ik laatst aan iemand dat ik in B'daal en M'tricht was geweest. Ik dacht er helemaal niet bij na. Het stond er voor ik het wist. Het kwam natuurlijk doordat ik al eerder in die brief iets over Bloemendaal en Maastricht had geschreven. En de 'loemen' en de 'aas' mochten er van mij de tweede keer wel uit. Weg met die ballast. Ook zonder die negen letters kun je wel zien welke steden ik met B'daal en M'tricht bedoel.

Zo'n weglatingsteken heet een apostrof. Een haastkomma is misschien nog een mooier woord. Die staat voor alle letters die je bij het schrijven in de gauwigheid overslaat. Degene die de brief ontvangt leest ze wel en toch staan ze er niet. Als hij de tekst moet voorlezen zal hij echt geen B'daal zeggen. De 'loemen' telt hij vanzelf bij het woord op.

Mag je ook a'strof schrijven? Waarom niet, dan bijt de haastkomma in zichzelf. Een beetje vreemd wordt zo'n bekorting natuurlijk wel. Wat voor tijd win je nog als je in plaats van de p en de o de ' schrijft? Niet meer dan een fractie van een seconde.

Toch gebeurt dat vaak. Zie je de uitdrukking zo'n hier boven staan? Dat hoort voluit zo een te zijn. De haastkomma vervangt twee e's en dat lijkt tijdwinst. Vergeet niet dat je het teken zelf ook nog moet schrijven.

's Morgens, 's middags en 's avonds win je ook twee letters. Je weet zelf wel welke. En het komt zelfs voor dat de apostrof één letter vervangt. Denk aan ik heb wat als kep klinkt en wat soms als 'k heb wordt geschreven.

Staat de apostrof ook wel eens helemaal alleen op een bladzijde? Nog nooit gezien. Toch lijkt het me wel mogelijk. Welke letters of woorden zou het teken dan vervangen? Ik weet het niet. Misschien wel jouw geheim waar je met niemand over wilt spreken.

    • K. Schippers