Griekse basketbalfans raken slaags in Spanje

ROTTERDAM, 14 APRIL. Griekse basketbalfans zijn gisteren onderling slaags geraakt in Spanje. De Spaanse politie had in de buurt van Zaragoza, waar de finale van de Europa Cup voor landskampioenen wordt gehouden, zijn handen vol aan ongeveer 250 supporters van de Griekse clubs Panathinaïkòs en Olympiakòs, die op weg waren naar de finale-wedstrijden. De fans gingen met elkaar op de vuist bij een tankstation in Penedes, op 40 kilometer van Barcelona, waar hun bussen stopten.

De politie slaagde er met moeite in de partijen te scheiden, arresteerde twee supporters en hield er 250 vast. De fans bleken te beschikken over onder meer een ongeladen pistool, kettingen, twee grote messen en verdovende middelen.

De Grieken zijn geen aanhangers van een van beide clubs, ze zijn een club. De twee clubs hebben in Griekenland bijna een monopolie-positie op voetbal, volleybal en basketbalgebied. Zowel Olympiakòs uit Pireaus als Panathinaïkòs uit Athene heeft fans in heel Griekenland. Ook vorig jaar, bij de finales in Israel, bekogelden de fans elkaar op de tribune. Dit jaar had de Griekse onderminister van sport van te voren de directeuren van de clubs voor een gesprek uitgenodigd. Die kwamen niet opdagen.

Volgens een woordvoerder van de Spaanse politie stuitte een grote groep fans van Olympiakòs bij het tankstation op enkele aanhangers van Panathinaïkòs. Toen er vechtpartijen uitbraken, kwamen steeds meer fans van Panathinaïkòs hun belegerde vrienden te hulp. De politie heeft de vechtersbazen ingesloten op het terrein van het tankstation, op ongeveer 200 kilometer van Zaragoza.

In de finale verloor Olympiakòs gisteren met 73-61 van Real Madrid. Panathinaïkòs, dat eerder de halve finale had verloren van Olympiakòs, eindigde als derde na een 91-77 overwinning op de Franse club Limoges.