Granaataanval op Dubrovnik

DUBROVNIK, 14 APRIL. De Kroatische havenstad Dubrovnik is gisteren tot twee keer toe met artilleriegeschut onder vuur genomen. Daarbij vielen een dode en drie gewonden.

De beschietingen waren vrijwel zeker het werk van Bosnische Serviërs, die met hun actie mogelijk aan het begin van het toeristenseizoen de Kroatische toeristenindustrie een slag hebben willen toedienen.

Gisterochtend ontploften tien tot twaalf artilleriegranaten op of in de buurt van het vliegveld van Dubrovnik. Later gisteren kwamen granaten neer in het gebied tussen het vliegveld en de stad. Een van de granaten beschadigde een landingsbaan.Ook werd een brandstoftank getroffen.

In een protestbrief aan de Veiligheidsraad schreef de Kroatische minister van buitenlandse zaken, Mate Granic, dat het Kroatische leger niet tot vergeldingsacties is overgegaan, maar dat wel zal doen als er nieuwe Servische aanvallen komen.

Waarnemers zien in de beschieting een verband met het beginnende toeristenseizoen. Vorig jaar om deze tijd werd de omgeving van Dubrovnik ook beschoten. “De beschieting is onderdeel van de economische oorlogvoering”, aldus een woordvoerder van een hulporganisatie.(Reuter)