Gedwongen ontslag inzet conflict bij Credit Lyonnais

ROTTERDAM, 14 APRIL. Twee vakbonden in het bankbedrijf hebben het vertrouwen verloren in het bestuur van Credit Lyonnais Bank Nederland, CLBN, de Nederlandse dochter van de zwaar verliesgevende Franse staatsbank Crédit Lyonnais. Bij CLBN moeten 600 van de 2800 banen verdwijnen.

Het conflict met de twee bonden, de Dienstenbond CNV en de BBV, draait om de door CLBN gewenste openbreking van het bestaande sociaal plan, waardoor gedwongen ontslagen mogelijk worden. De bonden wezen dat gisteren van de hand, maar zagen vervolgens tot hun verbijstering dat CLBN in een interne nieuwsbrief al vooruit was gelopen op een gewijzigd sociaal plan.

In werknemerskringen wordt vermoed dat CLBN het sociaal plan wil openbreken om aantrekkelijker te worden voor een overname. Gisteren dreven overnamegeruchten de koers van de aandelen CLBN op de Amsterdamse beurs met 2,70 gulden omhoog naar 50,50 gulden, de hoogste prijs in twaalf maanden. De VSB Bank, een dochter van de Nederlands-Belgische bank en verzekeraar Fortis, heeft een oogje op CLBN.

De bonden willen dat CLBN de kersverse cao voor het bankbedrijf, die voorziet in een reductie van de werkweek van 38 tot 36 uur, gebruikt om de personele gevolgen van de reorganisatie op te vangen. Zij begrijpen de opstelling van de bank niet, die de cao eerder bij monde van bestuursvoorzitter W. van Driel “een geschenk uit de hemel” noemde. De bonden willen nu dat de werkgeversvereniging voor het bankbedrijf CLBN tot de orde roept en de cao laat uitvoeren.

De bonden voeren al maanden overleg met CLBN maar zeggen weinig op te schieten omdat de Franse moederbank geen beslissingen neemt. Volgens de bonden is er zeker 30 tot 40 miljoen gulden nodig voor investeringen in het kantorennet om de bank op de particuliere massamarkt uit de rode cijfers te halen. CLBN, die vorig jaar 43 miljoen gulden winst maakte, is in dit marktsegment nu “zwaar verliesgevend”, zo heeft de banktop in recent overleg met de bonden aangegeven. Volgens de bonden is de investering in het netwerk van circa 80 kantoren nodig, wil CLBN de vierde algemene bank in Nederland blijven. Aan het voortbestaan als algemene bank heeft Van Driel meermalen zijn baan verbonden. Zonder de investeringen vrezen de bonden voor een gestage aftakeling van de bank, zoals eerder bij de Nederlandse vestigingen van de Franse bank Paribas gebeurde.