Ex-topman koopt aandelenpakket Begemann terug

ROTTERDAM, 14 APRIL. J. van den Nieuwenhuyzen, de tijdelijk teruggetreden bestuursvoorzitter van Begemann, betaalt bijna het viervoudige van de huidige beurskoers voor een groot pakket aandelen Begemann. Dat heeft Van den Nieuwenhuyzen vanochtend zelf bekend gemaakt.

Hij koopt 751.312 aandelen van het industriële conglomeraat Begemann tegen een koers van 99 gulden per stuk. De beurskoers op donderdag was 26,80. Vandaag was de beurs gesloten. Zijn belang in Begemann komt daardoor op bijna 50 procent. Hij koopt de aandelen van vier Vlaamse investeringsmaatschappijen. De transactie ter waarde van 74 miljoen gulden wordt binnen dertig dagen geëffectueerd, aldus Van den Nieuwenhuyzen.

De opmerkelijke transactie vloeit voort uit een overname die Begemann eind 1991 aankondigde. Het concern kocht toen de meerderheid in het toenmalig Belgisch produktiebedrijf van Volvo Car in St. Truiden, de versnellingsbakkenfabriek VCST. Vervolgens nam Begemann via een complexe transactie, waarin bestuursvoorzitter Van den Nieuwenhuyzen een hoofdrol speelde, ook de resterende aandelen VCST over. Dit restant, ongeveer 45 procent van de aandelen van VCST, was in handen van vier Vlaamse participatiemaatschappijen: Gimvendus, Alinvest, NIM en Sidinvest. Begemann verwierf de aandelen VCST in ruil voor een groot pakket aandelen van Begemann zelf, dat geleverd werd door Van den Nieuwenhuyzen, de grootaandeelhouder van het concern. De Belgische participatiemaatschappijen kregen het recht om na drie jaar hun VCST aandelen weer terug te kopen of hun aandelen Begemann weer terug te verkopen aan Van den Nieuwenhuyzen tegen aankoopprijs.

De Belgen kregen door de verkoop van hun aandelen VCST een belang van ongeveer 15 procent in Begemann. Van den Nieuwenhuyzen bleef de grootste aandeelhouder met ongeveer 33 procent.

De periode waarin de Belgen hun Begemann aandelen konden terugverkopen aan Van den Nieuwenhuyzen liep vandaag af. Sinds de transactie is de koers van de aandelen Begemann door de matige resultaten en door een schandaal wegens voorkennis rond Van den Nieuwenhuyzen scherp teruggevallen. In verband met een veroordeling door het Amsterdamse Gerechtshof wegens misbruik van voorkennis in effectenhandel in het inmiddels failliete automatiseringsbedrijf HCS is Van den Nieuwenhuyzen in oktober tijdelijk teruggetreden als bestuursvoorzitter. Hij kreeg zes maanden gevangenisstraf, waarvan de helft voorwaardelijk, plus een ton boete. De effectenhandel in HCS had te maken met een privé-investering buiten Begemann. Tegen dit vonnis is hij in cassatie gegaan bij de Hoge Raad, die op 9 mei uitspraak doet. Er loopt nog een gerechtelijk vooronderzoek naar handel in aandelen Begemann zelf door Van den Nieuwenhuyzen rond de overname van de werf RDM in 1991.

Nu Begemann definitief 100 procent van de aandelen VCST in bezit houdt, heeft het concern de handen vrij om VCST te verkopen. De versnellingsbakkenfabrikant staat al enige tijd in de etalage om verkocht te worden om de schuldenlast van Begemann te reduceren.