Dochters Borsumij in Stokvis Union

Stokvis Union, het nieuwe beursfonds dat binnenkort ontstaat uit de fusie tussen fietsenfabrikant Union en technische groothandel Stokvis, gaat dit jaar fors uitbreiden. Grootaandeelhouder Borsumij Wehry wil vier dochterbedrijven doorschuiven naar de nieuwe combinatie, die daardoor haar omzet met 230 miljoen ziet stijgen naar 730 miljoen gulden, zo vermeldt een gisteren verschenen toelichting op de voorgenomen plaatsing van 3.657.725 aandelen. Met name de divisie 'outdoor', opgezet rondom fietsenfabrikant Union, zal fors groeien. Toegevoegd worden het Duitse hengelsportbedrijf Deutsche Angelgerate Manufaktur Hellmuth Kuntzen (omzet 90 miljoen gulden), de deelneming in Freetime (tenten en kampeerartikelen, omzet 40 miljoen gulden) en een nog onbekend bedrijf met een omzet van 60 miljoen gulden. Met de laatste onderneming voert Borsumij momenteel onderhandelingen. Verder krijgt Stokvis Union een gedeelte van de Japanse verkooporganisatie Geo Wehry (omzet 36 miljoen gulden) toegeschoven. Stokvis Union betaalt Borsumij ongeveer 40 miljoen gulden voor deze bedrijven.

Borsumij bracht in december vorig jaar een bod uit op Union. Vervolgens werd dochter Stokvis via een omgekeerde overname bij de fietsenfabrikant ingebracht. Stokvis Union moet een belangrijke partij worden op de markt voor zogenaamde 'outdoor' produkten. Volgens Borsumij zijn er tussen Stokvis en Union beperkte voordelen te behalen.

Borsumij heeft zich inmiddels verzekerd van 62 procent van de aandelen Union, afkomstig van zes grootaandeelhouders. Het Haagse handelshuis zal ervoor zorgen dat ten minste 10 procent van de aandelen Stokvis Union ter beurze verhandelbaar blijft. Borsumij wil op lange termijn een belang van 70 procent in het bedrijf aanhouden.

Union leed vorig jaar 1,6 miljoen gulden verlies op een omzet van 86 miljoen. Over 1993 bedroeg de omzet 77,6 miljoen en bedroeg het verlies 3,9 miljoen. De omzetstijging is geheel veroorzaakt door de overname van Rivel Rijwielfabriek. Het resultaat werd negatief beinvloed door tegenvallende verkopen in Duitsland en tegenvallende resultaten bij Janssen Rijwielframes. Voor 1995 wordt voor de fietsendivisie een positief resultaat verwacht.

Borsumij maakte al eerder bekend dat de winst van Stokvis in 1994 12 miljoen heeft bedragen op een omzet van 417 miljoen gulden. Voor 1995 wordt een hogere winst voorzien dan die van vorig jaar.