Digitaal

Klokken met een digitale wijzerplaat hebben een grote precisie, waarbij geen minuut ongezien blijft en je nooit hoeft te twijfelen of het nu ochtend of avond is. - Maar als je nog een ouderwetse school hebt bezocht waar hele rijen jaartallen op de maat van een liniaal elk bij een eigen gebeurtenis hoorden, dan laat zo'n wijzerplaat je nauwelijks met rust. Als je 's nachts gaat slapen begint de Opstand der Friezen, meteen nadat 's morgens de wekker afloopt wordt Bonifatius vermoord, tegen koffietijd eindigt de Inval der Noormannen, en tussen de middag komen de Kruistochten weer. En de Slag bij Nieuwpoort natuurlijk, precies om vier uur, met om twaalf voor vijf de Vrede van Münster; en bij de Val van Napoleon moet je eten gaan koken.

Dan wordt het bijna tijd voor het avondjournaal - of nee, nog net een kwartier te gaan; gelukkig is de Oorlog al over. En dan, precies na het jaar van mijn toelatingsexamen, zijn we ineens in de volgende eeuw beland; en de gong slaat, en het nieuws kan beginnen.

    • Hedda Martens