Brazilië stelt aankoop Amerikaanse radar uit

RIO DE JANEIRO, 14 APRIL. De Braziliaanse regering heeft de ondertekening van een contract voor de levering van Amerikaanse radarapparatuur ter waarde van 1,4 miljard dollar gisteren voor onbepaalde tijd opgeschort, omdat de overeenkomst mogelijk door fraude tot stand is gekomen.

De Braziliaanse minister voor luchtvaartzaken, Mauro Gandra, zei gisteren in de Senaat niet te zullen aarzelen “de wettigheid en de toekomst van het contract in twijfel te trekken” als de Braziliaanse partner van de Amerikaanse leverancier Raytheon, de firma ESCA, de verdenking van fraude niet kan weerleggen. ESCA zou op grote schaal sociale premies hebben ontdoken door documenten te vervalsen. Bedrijven met een schuld aan de staat komen niet in aanmerking voor de levering van 'strategische goederen'. ESCA heeft de beschuldigingen ontkend.

Braziliaanse parlementariërs hebben eerder deze maand Raytheon - fabrikant van onder meer de Patriot-luchtafweerraket - ervan beschuldigd steekpenningen te hebben betaald om het contract in de wacht te slepen.

De door Raytheon te leveren radars en sensoren maken deel uit van een door satellieten verbonden netwerk dat drugssmokkelaars, illegale mijnbouwers en bronnen van milieuvervuiling in het Amazone-gebied moet kunnen opsporen. Het systeem (SIVAM) moet in het begin van de volgende eeuw operationeel worden. De beslissing komt aan de vooravond van het eerste bezoek aan Washington van de Braziliaanse president, Fernando Henrique Cardoso, die sinds 1 januari in functie is. Verscheidene regeringsleden hadden erop aangedrongen de transactie rond te maken voor Cardoso's vertrek naar de Verenigde Staten.

De levering van de elektronica was eerder het middelpunt van een diplomatieke ruzie tussen Frankrijk en de VS, die aanvankelijk beide naar de order dongen. In februari van dit jaar wees Frankrijk agenten van de CIA die waren verbonden aan de Amerikaanse ambassade in Parijs uit wegens “industriële spionage”, nadat zij hadden onthuld dat het Franse elektronicabedrijf CSF Thomson steekpenningen had betaald om het SIVAM-contract te winnen. Brazilië koos voor Raytheon na een persoonlijke interventie van de Amerikaanse president, Clinton, bij president Cardoso.

De radarketen is in Brazilië sterk omstreden omdat die inbreuk op de Braziliaanse soevereiniteit zou maken. Politici hebben gezegd ervoor te vrezen dat de controle over het systeem “in Washington en niet in Brazilië” komt te liggen. (AFP, AP)