Amsterdam heeft het duurste bier

DEN HAAG, 14 APRIL. Een tappilsje in een Nederlands café kost gemiddeld 2,19 gulden (klein stapelglas) tot 2,29 gulden (groot stapelglas). Het duurst is het bier in de hoofdstad. In Amsterdam is de gemiddelde prijs 2,54 gulden.

Het meest verkochte biertje in Nederland, het zogenoemde fluitje of buisje, kost 2,19 gulden. Van de in cafés getapte pilsjes is 53 procent een fluitje.

Dat blijkt uit onderzoek van Missets Horeca dat vandaag is verschenen.

In sportkantines liggen de prijzen lager. Een groot glas kost daar 1,91 gulden, terwijl het fluitje 1,79 gulden doet.

Veel horeca-ondernemers vinden dan ook dat de sportkantines oneerlijke concurrenten zijn, die vaak een vijfde goedkoper (kunnen) zijn. Sportkantines profiteren van het inzetten van veel vrijwilligers. Vooral in dorpen dwingt de concurrentie van de sportclub de caféhouder tot lagere prijzen.

Horeca belicht Amsterdam apart. In de hoofdstad is het biertje op het Leidse- en Rembrandtplein (220 kroegen) met gemiddeld 2,95 gulden het duurst. Het betrekkelijk welvarende Buitenveldert is met acht kroegen tweede met een gemiddelde prijs van 2,87 gulden. In de Staatsliedenbuurt en Oost - “volksbuurten”, volgens de onderzoekers - ligt de prijs op 2,20 gulden.

Remco Boas, die binnenkort de Amsterdamse Kroegen Encyclopedie publiceert (na vijf jaar onderzoek, met een beschrijving van 1260 Amsterdamse cafés), noteerde in de hoofdstad naast pilsjes van 1,50 gulden ook 'blonde jongens' van een tientje - bij Madame Cabaret en Tivoli.

De bierprijs is sinds januari 1994 in 63 procent van de cafés met een kwartje gestegen. Zeventig procent van de caféhouders is tevreden met de prijs. (ANP)