Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Allard Budding

Galerie Ziegler, Sledemennerstraat 13, Groningen. T/m 30 april. Do t/m zo 13.30-17.00 uur.

Allard Budding (1963) schildert wat hij noemt 'Paint Systems'. Hierbij brengt hij op de muren en de vloer van de expositieruimte rasterachtige patronen aan, een encadrering die de constructie van de ruimte accentueert. In de Groningse galerie Ziegler volgen de patronen, rul en onregelmatig getekend in zwarte houtskool, de trapsgewijze opbouw van de wand, wat een aardig ritmisch effect geeft. Binnen de kaders zet Budding vervolgens menselijke figuren gevangen. Het zijn summier aangeduide mannen in een soort tweedelig werkuniform, een soort machinemensen en meer dan levensgroot; details die hen als individuen herkenbaar zouden maken ontbreken totaal. Ze tasten de begrenzingen van hun omlijsting af, bijvoorbeeld en profil met de armen diagonaal gestrekt. Of ze staan frontaal met horizontaal gestrekte armen en raken net het kader net aan - misschien een verwijzing naar Leonardo da Vinci's constructie van een man in een cirkel.

De bedoeling van Buddings 'Systemen' blijft onduidelijk. Hier en daar zetten de afbakeningen zich in rode verf voort op de vloer, waarbij de rechthoek van het muurvlak scheef getrokken wordt zodat een perspectivische vertekening ontstaat. Misschien dienen deze anoniem aandoende schilderingen ter decoratie van de wand, en niet meer dan dat.