Aanval Walesa op premier

WARSCHAU, 14 APRIL. President Lech Walesa van Polen heeft gisteren bij twee gelegenheden premier Józef Oleksy scherp aangevallen. Daarmee lijkt hij zijn confrontatie met de regerende linkse coalitie te hebben hervat.

Walesa liet weten “geschokt” te zijn over het plan van Oleksy, de herdenking van het eind van de Tweede Wereldoorlog in Moskou, op 9 mei, bij te wonen. Via zijn woordvoereder zei hij dat Oleksy alleen op persoonlijke titel naar Moskou kan gaan. Eerder deze week had Walesa al gezegd dat Oleksy hem over zijn reis niet heeft geconsulteerd en dat de premier daarmee “de grenzen van het fatsoen” had overschreden. Walesa zelf heeft een uitnodiging uit Moskou afgewezen.

Walesa deed gisteren bij nog een gelegenheid een aanval op Oleksy en op Aleksander Kwasniewski, de leider van de belangrijkste regeringspartij. In een vraaggesprek met het katholieke persbureaui KAI noemde hij hen “delinquenten” die “gevaarlijk zijn voor Polen” en “mensen zonder principes”. “Je kunt zulke delinquenten hun gang niet laten gaan, ze blijven misdrijven plegen”, aldus Walesa.

Waarnemers brengen de uitvallen in verband met de presidentsverkiezingen van eind dit jaar. Walesa ligt in de kiezersgunst op de vierde plaats met zeven procent, terwijl Kwasniewski met zestien procent de ranglijst aanvoert. (Reuter)