Aandelen in Vereenigde Glasfabrieken naar Danone

ROTTERDAM, 14 APRIL. Het Franse voedingsmiddelenconcern Groupe Danone koopt het laatste grote pakket aandelen in Vereenigde Glasfabrieken van een groep van verzekeraars. Groupe Danone, voorheen BSN, biedt de groep voor hun 12-procents pakket ruim 70 miljoen gulden. Dat heeft een insider vanmorgen bevestigd.

Het bod komt neer op circa 660 gulden per aandeel, ofwel bijna 100 gulden boven de slotkoers van woensdag. Gisterochtend legde de Commissaris voor de Notering op de Amsterdamse beurs de handel in de aandelen Vereenigde Glasfabrieken stil, met het oog op 'een te verwachten bericht'. De handel is opgeschort tot dinsdagochtend 18 april. De financieel directeur van Vereenigde Glasfabrieken, dat zich bezighoudt met de fabrikage van glas en kunststoffen voor onder meer de voedings- en genotsmiddelenindustrie, zei vanmorgen dat zowel zijn bedrijf als Groupe Danone die ochtend via een persbericht nadere gegevens zal verstrekken.

Drie jaar geleden deed het voormalige BSN een bod op het glasbedrijf van 520 gulden per aandeel. Een kleine 70 procent van de aandeelhouders ging daar op in, maar een minderheid bleef zich hardnekkig verzetten tegen het volgens hen te lage bod. De directie van Vereenigde Glasfabrieken betoonde zich destijds voorstander van een overname. De Fransen breidden hun belang in het bedrijf via aankopen op de beurs geleidelijk uit tot thans 86 procent.

Na verwerving van het 12-procents pakket van de groep verzekeraars (onder meer Delta Lloyd, Nationale Nederlanden en Amev), resteert nog 2 procent, die in handen van particulieren is. Of deze van Groupe Danone eveneens een prijs van 660 gulden voor hun stukken krijgen is niet gezegd. Slaagt Groupe Danone erin ook hen te vermurwen dan zal Vereenigde Glasfabrieken spoedig van de beurs verdwijnen.