Zonnehoed verplicht

Waar komt 'ie vandaan? De zonneklep was bekend natuurlijk, en op vakantie in verre streken durfde je wel, een rieten hoed om de verblindende zon uit je ogen te weren. Maar plots liggen de schappen van grootwinkelbedrijven vol met strooien hoeden. Nu borsalino en baseball-pet, cloche en fez, toque en baret voor de winter gemeengoed zijn geworden, wordt de consument blijkbaar rijp geacht voor de zomerhoed. Die, in aansluiting op alle luchtige stoffen ook zo doorzichtig mogelijk is. Gemaakt van stro, riet, raffia, touw, papier, of polyester gaas.

Weinig mensen lopen er onverschillig aan voorbij. Toch even opzetten, nee, die andere is leuker, verdomd dat stààt je, pik in, want duur is 'ie niet. Nog even en op terras en strand wemelt het van elegante hoeden voor mannen en vrouwen. Met gaatjespatronen die een verleidelijk clair-obscur op de gezichten zullen toveren. Mits de zon schijnt, en de wind gaat liggen. Want 't minste vlaagje doet zo'n luchtig hoofddeksel met een onverbiddelijke zwiep in de gracht belanden. Dag hoed.