Zaïre: leger van Rwanda overviel kamp Hutu's

KINSHASA, 13 APRIL. De Zaïrese minister van buitenlandse zaken, Lunda Bululu, heeft gisteren het leger van Rwanda verantwoordelijk gesteld voor een bloedige aanslag op een vluchtelingenkamp van Rwandese Hutu's in Birava, in het grensgebied met Rwanda. Bij de actie kwamen 31 mensen om het leven en raakten 52 anderen gewond.

Bululu heeft bij de Rwandese zaakgelastigde in Zaïre een protest ingediend tegen daden die “onnodig de spanning in het gebied verhogen”. De Rwandese minister van binnenlandse zaken, Seth Sendashonga, heeft vandaag echter alle betrokkenheid van Rwanda bij de aanval ontkend.

Het Hoge Commissariaat voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) heeft een onderzoek naar de kwestie aangekondigd en de Zaïrese regering gevraagd zo snel mogelijk troepen in te zetten om vluchtelingenkampen op Zaïrees grondgebied te beschermen.

In kampen in Zaïre wonen ruim een miljoen leden van de Hutu-stam uit Rwanda. De Hutu's ontvluchtten Rwanda in de zomer van vorig jaar uit angst voor wraakacties van Tutsi's, na een genocide door extremistische Hutu's waarbij meer dan een half miljoen mensen, voornamelijk Tutsi's maar ook gematigde Hutu's, waren omgekomen. Na de volkerenmoord nam de door Tutsi's gedomineerde verzetsbeweging RPF (Rwandees Patriottisch Front) de macht in het land over.

De Rwandese minister Sendashonga opperde vanmorgen dat de aanval van dinsdag door Rwandese “extremistische” vluchtelingen gepleegd zou kunnen zijn, die “hun macht tegenover gematigden” zouden hebben willen tonen.

Over het conflict tussen eveneens Hutu's en Tutsi's in naburig Burundi is de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE) gerustgesteld “omdat er op het hoogste niveau de wil is om de crisis te bezweren”. Dit deelde OAE-woordvoerder Leandre Bassole gisteren mee in de Burundese hoofdstad Bujumbara.

Een missie van de OAE onder leiding van de Tanzaniaanse secretaris-generaal, Salim Ahmed Salim, bezocht gisteren Burundi om zich op de hoogte te stellen van het conflict. De leden van de missie spraken met president Sylvestre Ntibantunganya, een Hutu, en premier Antoine Nduwayo, een Tutsi. Zij hebben de OAE gevraagd het aantal waarnemers van 47 met twintig uit te breiden.

Omdat het eendaagse bezoek geen ruimte liet voor gesprekken met oppositieleiders heeft de OAE aangekondigd in mei wederom een missie te zenden. Ook een missie van vertegenwoordigers van francofone landen kwam gisteren in Burundi aan voor een tweedaags bezoek “om de Burundi's te zeggen dat ze een vreedzame oplossing voor hun problemen moeten vinden”, aldus een Belgische diplomaat. (AFP, Reuter)