Voorkeur; Theater

ZO EENVOUDIG IS DE LIEFDE

Met 'Zo eenvoudig is de liefde' intensiveerde Lars Norén een van zijn grote voorbeelden als het gaat om de hel die hij onderscheidt in het huwelijk: 'Wie is er bang voor Virginia Woolf' van Edward Albee. Dezelfde structuur, personages en voorvallen zijn te herkennen, maar met dit verschil dat er veel te lachen valt om iets nog veel vileiners. Agaath Witteman regisseerde de wereldpremière van dit stuk tot een giftig knetterende voorstelling, met prachtig spel van alle vier de acteurs, maar vooral van Marijke Beversluis. 13 april Den Bosch Theater a/d Parade, 17 t/m 19 april Rotterdam Schouwburg.

EEN SUBTIEL EVENWICHT

Naargeestig familiedrama van Edward Albee en toch een genot om naar te kijken. Zes acteurs van Toneelgroep Amsterdam, onder wie Sigrid Koetse, Kitty Courbois en Marieke Heebink, spetteren en schitteren, in een lenige regie van Titus Muizelaar. 13 april Alkmaar De Vest, 14 april Hoorn Schouwburg Het Park, 18 april Tilburg Schouwburg, 19 april Den Bosch Theater a.d. Parade, 20 april Eindhoven Stadsschouwburg.

HEKABE

Peter de Baan regisseerde 'Hekabe' van Euripides als een oorlog tussen de seksen: tegenover de oude, wijze, door verlies geslagen Trojaanse koningin Hekabe staan de Griekse helden als onnozele hanen, Odysseus een flegmatische charmeur, Agamemnon een omslachtige hypocriet. Zij is hun de baas, maar zij zíjn de baas en dat daagt haar uit tot wraak en bloedvergieten. Met Geert de Jong in de titelrol, prachtig als grommende wolvin, als verwezen moeder, en als verlaten stuk ongeluk. 14 april Groningen Stadsschouwburg, 19 april Drachten Schouwburg De Lawei, 20 april Leeuwarden De Harmonie.

HERENLEED

Armando en Cherry Duyns schreven en spelen opnieuw een voorstelling vol Herenleed, met de taal als tempel waarbinnen ruimte is voor verbazing, ontzetting en de stijve dans van twee heren in rokkostuum. “Wat ziet u eruit! U lijkt wel een boerderij!!”. 14 april Eindhoven Stadsschouwburg, 15 april Leiden Schouwburg, 18 en 19 april Utrecht Stadsschouwburg, 20 april Den Bosch Theater Bis.

YANKEEWEILAND & DE LAARS EN ZIJN SOK: TWEE BOERENSTUKKEN

Temidden van hard gras, in een oude frituurvetfabriek te West-Knollendam, speelt theatergroep Hollandia twee even prachtige als brute boerenstukken in een regie van Johan Simons. In 'Yankeeweiland' excelleert Jacqueline Blom als een daglonersvrouw die, link als een looien deur, ontdekt heeft dat ze liever dood gaat dan nog eens te buigen voor bazen. In 'De laars en zijn sok' onderwerpen Betty Schuurman en Peter Paul Muller zich aan de geniale wartaal van Herbert Achternbusch. Tussen de stukken wordt een boerenmaaltijd geserveerd. Inl, routebeschrijvingen en bustijden tel. 075-310231.

HEDDA GABLER

Ger Thijs geeft zijn prikkelende enscenering van Ibsens 'Hedda Gabler' voor Het Nationale Toneel vaste grond met Hedda's zwangerschap en laat haar verhaal scharnieren om Hedda's inzicht dat ze niet moedig was maar laf, toen ze haar pistool richtte op de enige man die haar waardig was. Met een prachtige rol van Will van Kralingen als Hedda Tesman, geboren Gabler. 14, 15 en 17 april Rotterdam Schouwburg, 19 april Venlo De Maaspoort, 20 april Maastricht Theater a.h. Vrijthof.

HET VERDRAG

Associatief aaneengeregen scènetjes over macht, machtsmisbruik en komische conflicten, door het cabaret-trio Niet Uit Het Raam. 19 april Tilburg Schouwburg, 20 april Delft Waagtheater.

EN VERDER:

Légendes Flamandes door De Korre. 19 april Enschede Concordia; Staunch van dansgroep Krisztina de Châtel. 18 april Purmerend De Purmarijn, 20 april Amsterdam De Meervaart; Hard zingend in het donker door Jan Rot. 14, 15 april Delft Waagtheater, 19 april Huizen Theater 3 in 1, 20 april Roermond De Oranjerie; Heimelijk. Vanaf 6 jaar. 19 april Apeldoorn Wegenerzaal.