Voorkeur; Muziek

NATIONAAL JEUGDORKEST

Viktor Liberman, naast Jaap van Zweden de andere concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest, leidt een tournee van het Nationaal Jeugdorkest. Op het programma de Tweede symfonie van Brahms en het Vioolconcert van Beethoven, gespeeld door Libermans leerling Marco Rizzi. 18 april 20u15 De Meerse Hoofddorp; 19 april 20u15 Vredenburg Utrecht; 10 april 20u15 Stadstheater Zoetermeer; 23 april 14u15 Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven. Op 16 april 11u begeleidt het Nationaal Jeugdorkest in het Amsterdamse Concertgebouw de winnaar van het 15de Nationaal Vioolconcours, dat daar zaterdag 15 april vanaf 19u plaatsvindt.

SERSE IN PARK OPERA

De Operaklas van het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam voert t/m 15 april elke avond 20u de opera Serse (Xerxes) van Händel uit in de Park Opera, de voormalige Parkkerk aan de Gerard Brandstraat 26 aan de Overtoomzijde van het Amsterdamse Vondelpark. Het zijn de eerste voorstellingen in dit nieuwe Amsterdamse theater voor kleinschalige operaprodukties dat wordt geëxploiteerd door Opera Mundi. De door Wolfgang Kersten geregisseerde voorstelling wordt gedirigeerd door Jean-Marc Andrieu, die het Orchestre Baroque de Montauban leidt. Res.: 020-6897724 (12-15u) of AUB Ticketshop.

SLAGWERKGROEP DEN HAAG

De Slagwerkgroep Den Haag speelt de wereldpremière van 'just touching' voor tien spelers van Ivo van Emmerik, de Nederlandse premières van Reeling van Christopher Fox en The Room of the Saints van Gerard Brophy en stukken van Jolivet, Birtwistle en Pelle Gudmundsen-Holmgreen. 18 april 20u30 Frascati Amsterdam; 27 april 20u30 Theater Romein Leeuwarden. Een uur voor het Leeuwardense concert is er een inleiding op het programma.

DEATH

Afgeweken van het kromme pad van de macabere death metal, maar met zo'n groepsnaam zal het niet meevallen om opeens opgeruimde huppelmuziek te gaan maken. En anders zorgt het voorprogramma (Gorefest, Unleashed, Grave) ongetwijfeld voor een fatale dosis grunt. 13 april Paradiso, Amsterdam.

OFFSPRING

Punk uit Amerika, zonder de humor van de Ramones of de controverse van de Sex Pistols en misschien daarom wel zo geschikt voor massaconsumptie. 14 april Paradiso, Amsterdam, 15 april Nighttown, Rotterdam.

ERIC CLAPTON

Na zijn jaarlijkse optreden in de Royal Albert Hall 'doet' de Armani-bluesman een rondje sporthallen. Het recente album 'From the cradle' belooft minder gierend gitaargejengel en meer doorleefde bluesliedjes. En anders is er gastmuzikant Clarence Gatemouth Brown voor een portie authentiek zieleleed. 15 april Expo, Gent, 17 en 18 april Ahoy, Rotterdam, 19 april MECC, Maastricht.