Voorkeur; Musea

PAUL STRAND

Een selectie van 150 foto's die werden gemaakt tussen 1950 en 1976, toen Paul Strand reizen maakte naar Marokko, Italië, Egypte en Roemenië. 'The world on my doorstep' laat zien dat Strand op de drempels van zijn voorkeur een tijdloze wereld ontmoet. T/m 23 apr. Nederlands Foto Instituut, Witte de Withstraat 63, Rotterdam, di t/m zo 11-17u.

MIR

OHet grafische werk van Miró heeft dezelfde virtuositeit als zijn schilderijen; de wereld valt uiteen in een mozaïek van vreemde wezentjes, tekens, kleurvlekken en fragmenten uit de realiteit. Als een jongleur worden de verschillende elementen in evenwicht gehouden. T/m 28 mei. Stedelijk Museum Schiedam, Hoogstraat 112, di t/m za 11-17u, zo- en feestdagen 12u30-17u.

IN PERFECT HARMONY

Op de tentoonstelling 'In Perfect Harmony, Schilderij en Lijst 1850-1921' in het Van Gogh Museum in Amsterdam blijkt dat het in de tweede helft van de negentiende eeuw niet bezwaarlijk was als lijst en schilderij als decoratie en esthetisch object functioneerden. Prachtige gouden en gekleurde lijsten, in harmonie met het schilderij, en idealiter ook in overeenstemming met de omgeving. Dit schoonheidsideaal wordt in beeld gebracht door lijsten waarvan zeker is dat ze door de kunstenaar zelf zijn ontworpen, en gepresenteerd in een omgeving die herinnert aan de laat-negentiende-eeuwse situatie. T/m 25 juni, Paulus Potterstraat 7, dag. 10-17u.

WERKMAN

Ter nagedachtenis aan de op 10 april 1945 gefusilleerde schilder-drukker Hendrik Werkman is 1995 uitgeroepen tot Werkman-jaar. Een jaar dat in zijn woonplaats Groningen ingeluid wordt met een expositie over drukkerij De Blauwe Schuit, waarvan Werkman een van de oprichters was. Uit veel van de uitgaven en illustraties van Werkman die op de expositie zijn te zien, spreekt een openlijke solidariteit met de Joodse landgenoten. De Blauwe schuit was echter geen illegale uitgeverij; ze koos voor een subtielere vorm van verzet; met gedichten en beelden. Werkman in Oorlogstijd. Centrum Beeldende Kunst, De Oosterpoort, Trompsingel 27 Groningen. T/m 7 mei. Di t/m vr 10-17, za en zo 13-17u, vr ook van 19u30-21u30.

PYKE KOCH

De omstreden Magisch Realist Pyke Koch wordt door museum Boymans-van Beuningen bedacht met een overzichtstentoonstelling. Het intrigerendst van Kochs schilderkunst is het volledig verstarde karakter van zijn voorstellingen, of het nu gaat om rugbyspelers of duikers in een zwembad. De toneelmatige belichting, begrensde ruimte en dominante, canailleuze vrouwenfiguren zijn andere karakteristieken. T/m 14 mei, Museum Boymans-van Beuningen, museumpark 18-20, Rotterdam, di t/m za 10-17u; zo 11-17u.

UKIYO-E

Het vlietende leven' heet de tentoonstelling van Japanse prenten in het Rijksmuseum in Amsterdam en het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden. Een kleine 160 prenten uit de collecties van de beide musea worden getoond, die eerder in Japan veel publiek trokken. Houtsneden met courtisanes,toneelspelers, vleermuizen, sprookjesfiguren, landschappen en de berg Fuji. T/m 28 mei, Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam, dag. 10-17u; Rijksmuseum voor Volkenkunde Leiden, Staanstraat 1, di-vr 10-17u, za-zo 12-17u.

LUCEBERT

Zowel vroeg als laat en zelfs het allerlaatste werk van Lucebert is vertegenwoordigd op de tentoonstelling 'Lucebert, een eerbetoon' in Museum Kranenburgh. Alle kans dus om een meer dan veertig jaar durende weergave van wezens tussen fabeldier, demon, geestesverschijning, misvormde mens en krankzinnige te bekijken. De kleuren en voorstellingen springen op je af - de toeschouwer waant zich in Luceberts pandemonium. T/m 14 mei, Museum Kranenburgh, Hoflaan 26, Bergen, di-zo 13-17u.

EN VERDER

Nussbaum, t/m 7 mei, Joods Historisch Museum, Amsterdam;Zeventiende-eeuwse portretten, t/m 7 mei, Museum Boymans-van Beuningen, Rotterdam, Unterwelten, geheimzinnige foto's van onderaardse architectuur van Peter Seidel, t/m 17 april Kunsthal, Rotterdam, Schoonheid en burgerzin, Biedermeierkunst uit het Weense Schloss Belvedere, t/m 7 mei, Noordbrabants Museum, Den Bosch; Mondriaan - overzichtstentoonstelling, t/m 20 apr, Gemeentemuseum, Den Haag; Democriet - een verborgen Haarlems gezelschap, t/m 7 mei, Teylers Museum, Haarlem; China's verleden, t/m 18 apr. Nieuwe Kerk, Amsterdam; Vriend of vijand, prenten en tekeningen over de betrekkingen tussen Nederland en Engeland t/m 28 mei, Atlas van Stolk/Historisch Museum, Rotterdam;