Voorkeur; Galerie

PETER KANTELBERG

Na een aantal van jaren van stilte is Peter kantelberg (1947) terug met een serie prachtige portretten, geschilderd in olieverf en bijenwas op papier. De portretten zijn sterk van vorm, geabstraheerd in grote vlakken van licht en donker. Losse, trefzekere contouren markeren het gezicht. De schilderijen stralen een atmosfeer uit van verstilling en melancholie. Galerie Oele, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam. tot 3 mei, di-za 13-18u, 1e zo v/d maand 14-17u.

HELMA PANTUS

Het recente werk van Helma Pantus, die ooit de koninklijke subsidie won met een mooi zinnelijk, lyrisch abstract schilderij, laat zien dat haar aandacht verschoven is naar de schilderkunst van de 19e eeuw, naar Romantiek en Symbolisme. Zij schildert bizarre, soms komische taferelen van naakte vrouwen, alleen, in ongerepte landschappen. Galerie Metis, Keizersgracht 688, Amsterdam. T/m 29 april do-za 13-18u, 1e zo v/d maand 14-17u.

SUZAN DRUMMEN

Suzan Drummen biedt een caleidoscopische blik op de wereld, die zij rationeel ontleed heeft. Haar motief is de schilderijengalerij in zijn klassieke vorm van rijen boven en naast elkaar gehangen doeken. Ze toont ons die ordening, die ze op hetzelfde moment deconstrueert door twee beelden over elkaar heen te plaatsen. Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. T/m 3 mei di-za 13-18u.

ITIE LANGELAND

Itie Langeland combineert in haar objekten de fotografie met verschillende soorten leer. Uitgangspunt is een foto van het eigen gezicht dat vervormd wordt, tijdens de opname of door het materiaal van het leer. Vervreemdende, spookachtige gezichten zijn het resultaat. USVA-fotogalerie, Oude Boteringestraat 49, Groningen. Tot 4 mei. ma-vr 11-16u, do gesloten.

ZOMERS ZOLDER

Schilderes Maja Zomer veranderde de expositieruimte van Kasteel van Rhoon in een scharrelzolder vol met verborgen schatten: een kist met baljurken, vakantiefoto's, kindertekeningen enzovoort. Zij toont werk van haarzelf en van vrienden en bekenden onder wie Maria Roosen, Geert van de Camp, Lola Pagola en Jeanne van Heeswijk. Kasteel van Rhoon, Dorpsdijk 63, Rhoon. T/m 7 mei. di-zo 14-17u.

EN VERDER

Beelden uit de massamedia van Tiong Ang, t/m 3 mei in galerie Lumen Travo, Lijnbaansgracht 315 Amsterdam, di t/m za 13-18u. Groepstentoonstelling Paling-oproer in de Art Kitchen, Amsterdam, t/m 13 mei; Stella de Boo bij galerie Van Wijngaarden, Amsterdam, tot 1 mei; nieuwe schilderijen van Joris Geurts bij Slewe galerie, Amsterdam, t/m 20 mei; Ben Schot en Elsa Hartjesveld bij galerie Van Kranendonk, Den Haag, t/m 4 mei; beelden en tekeningen van Reinoud Oudshoorn bij de Wetering Galerie, Amsterdam, t/m 3 mei; menhirs van Ada Dispa en Harmen Brethouwer bij Galerie De Expeditie, Amsterdam, t/m 6 mei.