Volvo zet uitverkoop voort; ABN Amro koopt Zweedse zakenbank Berg

ROTTERDAM, 13 APRIL. ABN Amro neemt de Zweedse zakenbank Alfred Berg over. Alfred Berg is een volle dochter van het automobiel-concern Volvo, dat eerder al bekendmaakte zich te willen concentreren op zijn kernactiviteiten.

Dinsdag meldde ABN Amro dat zij haar belang in de Aziatische effectenbank HG Asia heeft verhoogd tot 55 procent.

Bij Alfred Berg werken 400 mensen, verspreid over kantoren in Stockholm, Kopenhagen, Helsinki, Oslo, Zürich, Londen en New York. De Zweedse bank heeft zich vooral gespecialiseerd in de handel in effecten uit de Scandinavische landen. ABN Amro beschikt al over een dochter in Denemarken die ook in Zweedse waardepapieren handelt.

Wat ABN Amro precies aan Volvo betaalt is gebaseerd op een ingewikkelde formule. De overnameprijs is volgens het door beide bedrijven verstuurde persbericht gebaseerd op het eigen vermogen van Alfred Berg van 300 miljoen Zweedse kronen (65 miljoen gulden) “na de betaling aan Volvo van een dividend van 366 miljoen kronen” (79 miljoen gulden).

Die betaling van het dividend is hoog, gezien het feit dat Alfred Berg in 1994 op een omzet van 1,6 miljard kronen (344 miljoen gulden) slechts een winst van 210 miljoen kronen (45 miljoen gulden) heeft gemaakt. Afhankelijk van de resultaten van Alfred Berg in de komende vier jaren betaalt ABN Amro aan Volvo nog een bedrag dat ligt tussen de 65 en 195 miljoen gulden. Volgens ABN Amro bestuurder en hoofd van de Investment Banking-divisie mr. L. de Bièvre past Alfred Berg precies in het Europese netwerk van de bank dat opereert onder de naam ABN Amro Hoare Govett. Het tweede deel is genoemd naar Britse effectenhuis dat de Nederlandse bank enkele jaren geleden overnam. Het effectennetwerk van ABN Amro bestaat in Europa uit 17 dochterondernemingen. Bij ABN Amro werken in totaal 61.000 mensen.

Volvo is bezig met een drastische afslanking van het industriële conglomeraat. Barings Capital Investors, een dochter van ING, heeft de Zweedse luciferfabrikant Swedish Match Volvo-concern overgenomen. Swedish Match maakte deel uit van de Zweedse voedingsmiddelengroep Branded Consumer Products (BCP), die door de huidige eigenaar, Volvo AB, binnenkort gedeeltelijk zal worden verkocht aan de Noorse onderneming Orkla. Ook Unilever en Heineken waren voor delen van BCP in de markt.