Vijandig bod op Amerikaans autoconcern

NEW YORK, 13 APRIL. Een Amerikaanse beleggersgroep onder leiding van een miljardair heeft gisteren een bod van 22,8 miljard dollar uitgebracht op het autoconcern Chrysler. Chrysler heeft het bod afgewezen.

De beleggersgroep, Tracinda geheten, biedt 55 dollar per aandeel. Een woordvoerder van Chrysler noemde het bod “een complete verrassing”. De onderneming had officieel nog niets gehoord en zei te wachten op een brief met details.

Tracinda wordt geleid door de 77-jarige zakenman en investeerder Kirk Kerkorian. Hij bezit al tien procent van de aandelen Chrysler. De beleggingsgroep, waarvan oud-Chrysler-topman Lee Iacocca ook deel uitmaakt, zegt ontevreden te zijn over Chryslers lage koers.

De beleggersgroep Tracinda bleef gisteren vaag over de financiering. Mogelijk hoopt men dat Japanse concerns zich zullen aansluiten. Daarbij wordt door analisten gedacht aan met name Honda en Toyota. Mitsubishi, dat nu al een belang in Chrysler heeft, zou zich bij Tracinda kunnen voegen.

Volgens Alex Yemenidjian, een woordvoerder van Tracinda, zou Tracinda 12 tot 13 miljard dollar moeten lenen om de transactie te kunnen voltooien. Volgens Yemenidjian zou Chrysler niet met een omvangrijke schuldenlast worden opgezadeld en zou straks de uiteindelijke schuld van Chrysler zelfs lager zijn dan die General Motors en Ford nu elk hebben.

“De koper gebruikt zijn eigen geld”, aldus Yemenidjian vanuit Las Vegas. “Dit is geen RJR Nabisco. Dit is geen Time Warner.” RJR Nabisco werd in 1988 in een zogeheten leveraged buy out uitgekocht voor 25 miljard dollar en met de Time Warner fusie in 1989 was een bedrag van 14 miljard gemoeid. In beide gevallen eindigden de bedrijven met een miljardenschuld op hun balans.

Yemenidjian legde er ook de nadruk op dat medewerking van het management van Chrysler een belangrijk aspect was. “Wij willen dat de bedrijfstop blijft”, zei hij. “Een van de redenen dat wij bieden op het bedrijf is het management.” De beleggers zouden groot vertrouwen hebben in het Chrysler-management maar denken dat er meer mogelijk is, met name voor het aandeel Chrysler.

Tracinda heeft nog geen bank in de arm genomen en evenmin mogelijke partners benaderd. De groep wilde voorkomen dat het bod zou uitlekken. Yemenidjian zegt dat Tracinda regelmatig in contact is met Chrysler en zei “geschokt” te zijn door Chryslers mededeling dat het bod een grote verrassing is.

    • Lucas Ligtenberg