Staking in bouw wordt volgende week uitgebreid

WOERDEN, 13 APRIL. De al bijna vijf weken durende acties in de bouw worden na Pasen uitgebreid. Hiertoe hebben de gezamenlijke bouwbonden gisteren besloten.

De werkgevers zullen niet eerder dan vanavond reageren op het voorstel van de bonden om roostervrije dagen in te leveren in ruil voor financiering van de VUT-overgangsregeling.

Formeel hebben de werkgevers het voorstel, dat dinsdag door de bonden CNV, FNV en HZC werd gelanceerd, nog niet afgewezen. Maar de werkgevers lieten vanmorgen bij monde van bouwondernemer J. Vahstal doorschemeren weinig gelukkig te zijn met het voorstel. “Het is nog steeds een situatie waarin alles moet worden ingevuld.”

Zolang de werkgevers geen formele reactie hebben gegeven, beschouwen de bonden hun poging om de impasse in de CAO-onderhandelingen te doorbreken nog niet als mislukt, zo liet woordvoerder J. Slok vanmorgen weten. “Dat de onderhandelingen op dit moment nog volkomen open liggen, wil echter niet zeggen dat we afwachten”, aldus Slok. “Zolang er geen akkoord is, breiden we de acties uit.”

Volgens Slok zijn de werkgevers nu aan zet. “Ons bod om roostervrije dagen in te leveren is een handreiking die punten bevat die verschrikkelijk veel pijn doen bij onze achterban. Nu moeten de werkgevers maar eens over de brug komen.” Volgens Slok komt het voorstel neer op inlevering van zeven van de in totaal 110 roostervrije dagen die bouwvakkers gedurende vijf jaar hebben. Het voorstel heeft grote beroering teweg gebracht bij de stakers.

De bonden hebben vanmorgen in een reactie op een ultimatum van de Vereniging Eigen Huis laten weten bereid te zijn om “in schrijnende gevallen” huiseigenaren die worden gedupeerd door de staking te helpen. “Wij willen niet dat gezinnen in het knollenveld moeten kamperen omdat het huis nog niet afgebouwd is, terwijl de oude woning moet zijn verlaten”, aldus een woordvoerder. De bonden verwachten van Eigen Huis duidelijke informatie per object, zodat elk geval individueel kan worden beoordeeld.

Gisteren is besloten een extra stakingsuitkering van honderd gulden te geven aan bouwwerknemers die morgen vijftien dagen staken en die ook volgende week dinsdag nog actie voeren, mits in het weekeinde geen akkoord wordt bereikt. Aan de staking nemen op dit moment 36.000 bouwvakkers deel.