Spel leidde tot gewelddadige arrestatie

Door NIJMEGEN, 13 APRIL. Met getrokken pistolen heeft de Nijmeegse politie gisteren twee leerlingen en een 53-jarige wiskundeleraar van scholengemeenschap Nijmegen-West aangehouden.

Met een bivakmuts over het hoofd getrokken, twee geweren, een pistool en een kruisboog leek het drietal op het punt te staan de bank aan de overkant te overvallen. Maar het bleek een schoolproject. De drie speelden met speelgoedwapens een scène na uit het boek 'Gijzeling' van kinderboekenschrijver Evert Hartman.

Medewerkers van de bank die in november nog overvallen is, zagen rond het middaguur een busje met gewapende mannen het tegenoverliggende schoolplein oprijden. Hevig geschrokken alarmeerden ze de politie. Toegeschoten agenten ontwaarden op het schoolplein een “overvaller met een geweer”, trokken hun pistool en arresteerden de drie vermeende overvallers. De medewerkers hebben aangifte gedaan. De politie neemt de zaak hoog op en zal met justitie overleggen of het drietal strafrechtelijk zal worden vervolgd.

Schooldirecteur A. Dam betreurt de gang van zaken. Hij erkent dat de bankmedewerkers net als de voorbijgangers van tevoren gewaarschuwd hadden moeten worden, maar benadrukt dat hij “in zijn maag zit” met mogelijke strafrechtelijke vervolging van de wiskundedocent en zijn twee leerlingen uit 3 HAVO. “Het was een spel voor een filmproject. Dan lijkt me vervolging te ver gaan. Bovendien waren de leerlingen zelf erg ontdaan. Ik hoop maar dat ze geen ernstige schade hebben opgelopen van de gewelddadige overmeestering.”